Globalna epidemija gojaznosti dijelom je izazvana dijetom bogatom mastima i ugljikohidratima.
Međutim, dobijanje težine uz prehranu bogatu mastima i ugljikohidratima je kontrolirano i pomoću gena, što objašnjava činjenicu da neke osobe postaju gojazne, dok kod drugih to nije slučaj, uz istu vrstu prehrane.
U studiji objavljenoj krajem 2008. godine, u International Journal of Obesity, Mark Fridman i Hong Ji su proučavali štakore tako što su mjerili nivo triglicerida nakon jednog mastima bogatog obroka. Nakon toga su 4 tjedna štakore hranili hranom bogatom mastima.
Istraživači su uspjeli predvidjeti koje životinje će postati gojazne, na osnovu ranijeg metaboličkog odgovora na obrok bogat mastima. Što je promjena nivoa triglicerida bila manja, veći je bio dobitak na težini. Na osnovu ovoga bi se u budućnosti mogao razviti jednostavan test koji bi mogao predvidjeti koje osobe bi mogle biti gojazne. Predstoje dalje studije koje bi potvrdile vrijednost testa na ljudima.
K.D.