Volite isprobavati gastronomske specijalitete stranih zemalja? Tradicionalni ruski kolačići sa sirom – vatruški, jelo je za vas.
Iako je napoznatija varijanta sa sirom, vatruški su jednako ukusni i s grožđicama, krumpirom, špinatom ili gljivama. Okusima se poigrajte prema vlastitoj mašti i ukusu!
Potrebno vam je:
Za nadjev:
500 g svježeg nemasnog sira
1 žličica kiselog vrhnja
2 jaja, ½ žličice soli
1 prstohvat bijelog papra
1 žličica šećera
Za tijesto:
300 g brašna
½ žličice praška za pecivo
½ žličice soli
80 g
maslaca, 1 jaje
1/8 kiselog vrhnja
Za mazanje:
1
žumanjak
Priprema:
- Svježi
sir stavimo u sito da se ocijedi – treba biti dobro suh – zatim ga
protisnemo kroz sito i pomiješamo s kiselim vrhnjem, jajima, solju, paprom
i šećerom, pa stavimo na 45 minuta u hladnjak. - Od
brašna, praška za pecivo, soli, maslaca, jajeta i kiselog vrhnja
zamijesimo tijesto, oblikujemo ga u kuglu, umotamo u pergament-papir i
ostavimo na 45 minuta u hladnjaku. - Pećnicu
ugrijemo na 200oC. - Tijesto
razvaljamo na debljinu od 3
mm, pa od njega izrežemo okrugle ploške; polovica
plošaka treba biti promjera 12
cm, a druga polovica 9 cm. - Na
sredinu većih plošaka stavimo po dvije žlice smjese od sira i pokrijemo ih
manjim ploškama. Rubove većih plošaka namažemo žumanjkom i preklopimo
preko manje ploške. - Tortice
od sira pečemo 20 minuta u pećnici.
Dobar tek!
S.J.