Ako želite ukusno i brzo jelo, koje se k tome i lako priprema, predlažemo vam krokete. Dobra strana ovog jela je da se može napraviti od niza namirnica – ribe, povrća, mesa, a danas vam donosimo jedan “morski” recept.
Sastojci:
500 g
svježih račića u ljušturi
1 žlica soli, dvije žlice maslaca
4 žlice brašna, 2 žumanjka
po 1 prstohvat soli i bijelog papra
1 jaje, 1 šalica bijelih mrvica
2 šalice maslinovog ulja
Priprema:
- Račiće
temeljito operite. Zatim ih kuhajte 5 minuta u posoljenoj vodi, istresite ih
u cjedilo, a vodu u kojoj su se kuhali sačuvajte. - Račiće
izvadite iz ljuštura. Glave i ljušture račića vratite u uvarak i kuhajte
još 10 minuta. Tada uvarak procijedite. Račiće ohladite i sitno
nasjeckajte. - Rastopite
maslac, pospijte ga brašnom i miješajte na vatri da dobijete povezanu
smjesu. Zapržak zalijte s malo uvarka od račića i kuhajte ga na blagoj
vatri da nastane gusta kaša. - Nasjeckane
račiće umiješajte sa žumanjcima, solju i paprom u kašu od brašna, kratko
ugrijte, skinite sa štednjaka i ostavite da se ohladi. Od te smjese
oblikujte kuglice veličine oraha. - Razmutite
jaje, pa kuglice uvaljajte najprije u jaje, zatim u mrvice. Ugrijte ulje,
pa krokete od račića ispržite na vrućem ulju s obje strane, da postanu
hrskavo smeđi. - Krokete
ostavite na papiru koji upija da se ocijede, te ih vruće poslužite uz pivo
ili vino.
Dobar tek!
S.J.