Ako želite nešto “konkretno”, ali bez previše truda, musaka je jelo za vas. Iako originalna receptura zahtijeva janjeće meso i patlidžan, kod nas se musaka najčešće priprema s krumpirom i govedinom.
Za koje god se sastojke odlučili, u ovom izdašnom jelu zasigurno ćete uživati!
Potrebno vam je:
700 g
mljevene govedine
2 patlidžana
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
1,2 dl
suhog bijelog vina
peršin
3 žlice sredine kruha
3 jaja
3 žlice maslaca
40 g
brašna
4 dl
mlijeka
muškatni oraščić
150 g
naribanog sira efalotiri
sol i papar
Priprema:
- Patlidžane
narežite i stavite u lim za pečenje. Prelijte žlicom ulja i pecite 10
minuta u pećnici na 190oC. - Popržite
meso. Dodajte luk i češnjak, pržite 5 minuta pa dodajte oguljene rajčice
narezane na kockice i vino. Posolite i popaprite. Nakon što provrije,
kuhajte još 15 minuta - Ostavite
da se ohladi, dodajte peršin, zdrobljenu sredinu kruha i 2 bjelanjka.
Premažite lim, rasporedite pola patlidžana, ragu i na kraju ostale
patlidžane. - Pripremite
gusti bešamel od maslaca, mlijeka, sira i muškatnog oraščića. Dodajte
žumanjke i jaje i umakom prelijte patlidžane. - Pecite
40 minuta u pećnici na 80oC sve dok musaka ne poprimi zlatnu
boju.
Dobar tek!
S.J.