Uživajte u 10 super namirnica, koje učinkovito pomažu pri očuvanju zdravog srca i krvožilnog sustava. Bitno je da sa zdravom prehranom krenete već ujutro!
1. ZOBENE PAHULJICE
Zašto ne
biste umjesto kavom, jutro započeli šalicom zobenih pahuljica. One sadrže omega-3 masne kiseline, folnu kiselinu i kalij. Zahvaljujući bogatoj energetskoj vrijednosti, zobene
pahuljice snižuju kolesterol u krvi i doprinose zdravlju arterija. Ukoliko baš i niste neki ljubitelj zobenih pahuljica, za bolji okus možete dodati pola zgnječene
banabe ili nekog drugog voće.
2. AVOKADO
Možete ga jesti samoga, ali i kao dodatak sendviču
ili salatama. Avokado snižuje loš, a podiže dobar kolesterol. Osim
toga, sadrži
zdrave masnoće i pomaže pri apsorpciji beta karotena i likopena, koji
su ključni
za zdravo srce.
3. LOSOS
Losos također sadrži omega-3 masne kiseline te antioksidanse, koji
štite tijelo od brojnih bolesti i djelovanja slobodnih radikala. Losos je
cijenjen i kao namirnica koja sprečava visoki tlak. Ako ga jedete dva puta
tjedno smanjit ćete rizik od srčanog
napada za trećinu. Pri kupovini lososa provjerite da se radi o prirodnom uzgoju,
te da ne sadrži previše pesticida i insekticida. Ako niste ljubitelj lososa,
probajte tunu, skušu i sardinu.
4. MASLINOVO ULJE
Brojna
istraživanja potvrđuju pozitivne učinke maslinovog ulja. Korištenje ekstra djevičanske verzije u svakodnevnoj prehrani smanjuje rizik od oboljenja od srčanih i
bolesti krvožilnog sustava, te snižuje kolesterol.
5. ORASI
Orasi sadrže omega-3
masne kiseline i odličan su izvor zdravih masnoća, mono i polisaharida. Sadrže
slične tvari kao i maslinovo ulje. Barem jednom mjesečno konzumirajte orahe,
ili druge orašaste plodove.
6. BOROVNICE, MALINE, JAGODE
Za
koje god bobičasto voće se odlučili, jedite ga u neograničenim
količinama. Osim pozitivnog učinka na srce i krvožilni sustav,
“bobice” su korisne i kod raznih upala te smanjuju rizik od oboljenja
od raka.
7. MAHUNE
Omega-3 kiselinama
obiluju i mahunarke. Stoga za prilog svom obroku odaberite leću, grah… itd.
Mahunarke su bogate kalcijem i raznim proteinima.
8. ŠPINAT
Špinat je apsolutni
pobjednik u kategoriji namirnica koje “znače život”. Štiti srce i
održava ga zdravim, te vam pomaže da ostanete u dobroj formi. Špinat obiluje folnom kiselinom, luteinom i
kalijem. I brojna istraživanja govore u prilog redovitom konzumiranju
špinata. Naime, ukoliko se špinat na
vašem stolu nađe svaki dan, smanjujete rizik od oboljenja od srčanih bolesti za
25 posto.
9. LANENO SJEME
Osim omega-3
masnih kiselina sadrži i omega-6 masne kisline.
Laneno sjeme dodajte u jutarnji obrok žitarica, ili konzumirajte kao
međuobrok.
10. SOJA
Neki stručnjaci soju
ubrajaju među najvažnije namirnice kad je riječ o osiguranju od krvožilnih
bolesti. Soja se uglavnom nalazi u raznim namirnicama kao što su tufu,
sojino meso, mlijeko itd.
Probajte i sojino
mlijeko koje možete uvesti umjesto običnog kravljeg.
D. Šorgić