Ovaj slatkiš od riže u Danskoj se u prošlosti priređivao samo s jedim jedinim bademom.Tko bi ga našao, dobio bi ‘bademovu nagradu’, svinju od marcipana.
Potrebno vam je:
100 g
riže okruglog zrna
1 l
mlijeka, ½ vanilije
100 g
oguljenih badema
1 gorki badem
3/8 slatkog vrhnja, 3 žlice šećera
1 žlica poprženih listića od badema
Priprema:
- Rižu
operemo i zakuhamo s mlijekom i narezanom vanilijom; kuhamo i stalno
miješamo. Ploču štednjaka uključimo na blagu temperaturu, pa rižu za
približno 45 skuhamo vrlo meko. - Bademe
krupno nasjeckamo, a vrhnje čvrsto istučemo. Iz riže na mlijeku uklonimo
vaniliju i rižu pustimo da se ohladi. - Umiješamo
šećer, nasjeckane bademe i tučeno
vrhnje, slatkiš od riže stavimo u staklenu zdjelu i držimo ga nekoliko
sati u hladnjaku. Pospemo listićima u bademu i uz to poslužimo vruć umak
od višanja.
Umak od višanja:
Za umak od višanja ugrijte 500 g višanja iz staklenke sa
sokom, zgusnite žlicom zamiješana škrobnog brašna i poboljšajte likerom od
višanja.
Dobar tek!
D.Č.