Koži najviše pogoduje dobro izbalansirana prehrana, koja uključuje zdrave masnoće, dovoljno proteina te puno voća i povrća.
Međutim, nekoliko namjernica naročito doprinosi čvrstoj i
 sjajnoj koži.
1. Riba
Masne ribe poput lososa, tune i bakalara bogate su omega-3
 masnim kiselinama. Naime, naše tijelo ne može proizvesti ove lipide prirodnim
 putem. Dodavanjem omega-3 masnih kiselina prehrani možemo poduprijeti sloj
 lipida koji u koži čuvaju vlagu i sprječavaju iritacije. Osim što učvršćuju
 kožu, omega-3 masne kiseline mogu poboljšati kronična stanja poput crvenila
 lica  i atopičnog dermatitisa. Ribe poput
 lososa i bakalara obiluju i vitaminom D.
Ukoliko ste jedni od onih koji ne vole ribu, omega-3 masne
 kiseline možete dobiti i iz jaja i biljnih izvora – sjeme lana, laneno ulje,
 orasi, lješnjaci i bademi. Vitamin D, kao dodatak prehrani, dobar je izbor i vegane
 tako i za osobe koje jedu meso.
2. Zeleni čaj
Radi se o jeftinom, najbolje istraženom i jednom od najjačih
 antioksidansa uopće. Zeleni čaj lako je uklopiti u dnevnu rutinu, a preporučuju
 se najmanje tri šalice dnevno. Na taj način možemo sačuvati organizam od upala
 i usporiti starenje. Neka istraživanja nagovještavaju da antioksidansi u
 zelenom čaju smanjuju rizik od raka kože.
3. Brokula
Bogata vitaminima A, C i K ovo povrće nema samo prehrambenu
 zadaću. Brokula sadrži različite biološki aktivne sastojke (fitokemikalije),
 čija antioksidativna svojstva pozitivno utječu na zdravlje. Vitamin A smanjuje
 proizvodnju ulja, vitamin C je snažan antioksidant, a vitamin K može pomoći u
 sprečavanju povreda.
4. Suncokretovo ulje
Iako se o omega-3 masnim kiselinama češće razgovara, omega-6
 masne kiseline također su važne za zdravu kožu. Poput omega-3 kiselina, i one
 sprečavaju suhoću kože i upale. Također su bitne za stvaranje prostaglandina,
 hormona koji osigurava pravilnu funkciju svih stanica u tijelu.
Iako mnoge dijete uključuju značajne količine omega-6 masnih
 kiselina, važno je konzumirati one kvalitetne umjesto nezdravih inačica
 (hidrogenirana ulja). Probajte u suncokretovom ulju kratko popržiti losos ili
 brokulu kako biste udvostručili ublažujući učinak na kožu.
5. Bademi
Antioksidansi su iznimno važni kad se radi o obrani kože od
 starenja, upala i raka. Svakodnevno konzumiranje manje količine badema podiže
 razinu vitamina E, jednog od najvažnijih antioksidansa kada se radi o zdravlju
 kože. Istraživanja pokazuju da uzimanje vitamina E oralnim putem, može povećati
 njegovu razinu na površini kože. A to je odlična vijest za osobe sklone suhoj
 koži.
K.Ramić




