Bilo da ih jedete pečene, u kolačima ili, kao u našem slučaju, u jušnom obliku, svakako iskoristite ove jesenske plodove.
Kesten ima visoku energetsku vrijednost, te sadrži vitamin A, B i C, kalij, fosfor, sumpor i natrij.
Sastojci:
500 g jestivog kestena
3/4 l juhe od mesa ili povrća
100 g bijelog kruha
po 1 prstohvat soli, bijelog papra i šećera
2 žlice maslaca
Priprema:
1. Pećnicu ugrijte na 250oC. Kestene na šiljastom kraju zarežite ukriž, stavite na lim i pečeteu pećnici oko 20 minuta, dok ljuske ne popucaju.
2. Kestene tada oljuštite i stavite da se s juhom od mesa ili povrća kuha pokriveno oko 40 minuta.
3. Osam kestena izvadite iz juhe, narežete na sitne kockice i stavite na stranu. Ostale kestene s juhom od mesa protisnite kroz sito i vratite u lonac.
4. Bijelom kruhu odrežite koru pa usitnite rahlu sredinu. Bijeli kruh umiješajte u juhu i pustite da se u njoj kuha nekoliko minuta.
5. Juhu začinite solju, paprom i šećerom. Prije posluživanja u njoj rastopite maslac. Pospite kestenom narezanim na kockice.
Dobar tek!
S.J.