Zeleni čaj može oslabiti kosti, sugerira najnovija američka studija provedena na miševima.
Za potrebe istraživanja stručnjaci su pretilim i premršavim miševima
u hranu dodavali različite količine ekstrakta zelenog čaja. Količina se
kretaka od 0 do 2 posto.
Prijašnje su studije otkrile da
konzumiranje jedan posto ekstrakta zelenog čaja snižava rizik od
kardiovaskularnih bolesti kod odraslih Japanaca i štiti pretile miševe
od bolesti zvane masna jetra.
Nakon što su miševi za potrebe nove studije konzumirali
eksperimentalnu prehranu kroz 6 tjedana, stručnjaci su analizirali
njihove kosti tj. njihovu strukturu, veličinu i mineralni sadržaj.
Miševi
koji su jeli prehranu obogaćenu zelenim čajem su težili manje on onih
kojima u prehranu nije bio dodan ekstrakt biljke. Razlika je bila još
očitija među pretilim miševima, istaknuli su istraživači.
Otkriće upućuje da činjenicu da konzumacija ekstrakta zelenog čaja
može uzrokovati štetne promjene u koštanoj mikrostrukturi i smanjiti
veličinu kostiju u miševa u razvoju.
Istraživači napominju da još uvijek nije poznato pojavljuju li se isti efekti i kod ljudi.
Studija je provedena na sveučilištima u Oregonu i Connecticut-u.
K. Ramić