“Tko jede puno buče, bolovi u želucu ga nikad ne muče” – kaže stara poslovica. Iako bundeva baš i nije omiljena namirnica, njena ljekovita svojstva su nepobitna.
Bundeve
 sadrže visoke razine antioksidanata i karotena, a pogotovo vitamina C i E.
 Njeni ljekoviti sastojci mogu sniziti rizik od raka, srčanih bolesti, očne
 mrene i moždanog udara.
Njena redovita prisutnost na stolu učinkovito pomaže u
 rješavanju problema upale debelog crijeva, začepljenosti i hemeroida. Od
 bundeve ćete imati puno koristi, bilo da ju konzumirate sirovu (naribanu kao
 mrkvu), kuhanu na pari, pečenu u pećnici ili kao dodatak varivu.
Bundeva je korisna za smirivanje nervoznog karaktera, kao i za
 olakšavanje napadaja srdžbe. To ukusno povrće smiruje nervozu i pospješuje san.
 Zbog svih ovih razloga, bundeva je namirnica koja je prikladna i za djecu.
Bundeva
 će svoja ljekovita svojstva iskazati ako svaki drugi dan konzumirate prosječnu
 količinu.
Nutritivna
 vrijednost:
100 grama bundeve sadrži:
Kalorije 32
Karoten 3,255
Kalij 280mg
Vitamin C 15mg
Vitamin E 1,8mg
K. Ramić




