Začine obično koristimo kako bismo poboljšali okus jela koje pripremamo, ali često zaboravljamo da se oni rade od biljaka. Cimet nije samo za uživanje u štrudli od jabuke ili voćnom čaju. Pozitivno djeluje na razinu šećera i kolesterola u krvi.
Cimet može pomoći dijabetičarima jer pojačava
osjetljivost na inzulin i tako uravnotežuje razinu šećera u krvi. Stimulira receptore inzulina, istovremeno inhibirajući enzime
koji ga inaktiviraju. Ovo dvostruko djelovanje pospješuje stanično korištenje
glukoze.
Istraživanje pakistanskih i američkih
znanstvenika pokazalo je kako cimet može poboljšati osjetljivost na glukozu kod
osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. Konzumiranje jednog grama cimeta dnevno
kroz 40 dana smanjuje razinu glukoze za 18 do 29 posto. Također, ispitanici su
imali niže razine kolesterola za 12-26 posto, a razina triglicerida se smanjila
za 25 do 30 posto.
Za pozitivno djelovanje cimeta na
organizam dovoljno je konzumirati pola čajne žličice ovog začina na dan.
Posipajte ga po voću, no ako vam je to preuobičajeni recept, probajte ga s
kuhanim krumpirom ili pečenom piletinom. Osim u čaj, možete ga dodati u juhu
ili varivo.
K. Horvat