Vaša je omiljena trgovina prepuna prehrambenih zamki. Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se klonite toksina koji se skrivaju pod krinkom sigurnih proizvoda.
1. Izbjegavajte mesne prerađevine poput slanine, hot doga i kobasica
Natrijev nitrat može uzrokovati stvaranje nitrozamina u vašem ogranizmu, što predstavlja mogućnost za razvoj raka.
2. Ne stavljajte u mikrovalnu plastično posuđe
Izlaganje plastičnih zdjelica vrućini uzrokuje kontaminiranje hrane
bisfenolom-A. Posljednja su istraživanja pokazala kako, ukoliko
prilikom zagrijavanja
dođe do otpuštanja ove kemikalije iz plastike u hranu, BPA može
izazvati razvojne i neurološke probleme kod djece i odraslih.
3. Smanjite količinu konzervirane hrane
Limenke često sadrže bisfenol-A, organski sastojak koji se povezuje s dijabetesom i srčanim oboljenjima.
4. Zaboravite na dijetne sokove i umjetne zaslađivače
Dugotrajna upotreba aspartama, neurotoksičnog kemijskog dodatka u spomenutim proizvodima, može dovesti do oštećenja živčanih stanica, vrtoglavice i glavobolja.
5. Izbjegavajte tvorničke grickalice
Hidrogenizirana ulja se koriste za produžavanje roka trajanja proizvoda poput krekera i kolačića. Ona su također povezana s dijabetesom i srčanim oboljenjima. Grickalice su u većini slučajeva prepune soli, kukuruznog sirupa i ostalih nezdravih sastojaka.
6. Klonite se umjetno obojane hrane poput slatkiša, maraskina, trešanja i želatine
Miševi i štakori koji su za potrebe istraživanja bili izloženi plavoj, crvenoj i žutoj boji oboljeli su od tumora mozga i bubrega, nadbubrežne žlijezde i štitnjače.
7. Kupjute domaće, neprskane namirnice
Dugotrajna izloženost pesticidima može uzrokovati oštećenja živčanog i reproduktivnog sustava, da ne spomijemo rak.
8. Izbjegavajte teflonske tave i zdjele
Teflon se koristi za proizvodnju neprijanjajućih površina. Međutim, on može otpuštati štetne plinove uslijed izloženosti visokim temperaturama. Zbog toga vam prijeti rizik od raznih bolesti.
K. R.