Primamljiv miris i okus borovnica čine ih neodoljivim. Osim što su odličan izvor vitamina C i željeza, one mogu izliječiti bolne hemeroide.
Tamnoplave sočne bobice borovnica osvajaju nas izgledom, mirisom i
okusom. One se mogu jesti svježe, skuhane u marmeladu, usitnjene u frapeu, osušene
ili pak očuvane u rakiji. Izbori su beskrajni, jednako kao i dobrobiti za
zdravlje koje nam daruju.
Borovnice su pravi rudnik antioksidansa, vitamina i
minerala, osobito kalcija, fosfora i željeza i vitamina C. Ovo se ukusno voće
preporučuje u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srčane
bolesti, regulaciji šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i sl.
Listovi borovnice koriste se protiv povraćanja, kašlja,
proljeva, želučanih grčeva i dijabetesa ako se beru u svibnju ili na jesen.
Listove sušimo u tankim slojevima u hladu ili u pećnici na 40 stupnjeva Celzijevih
i od njih napravimo čaj.
Kako biste pobijedili hemeroide i zaustavili njihovo krvarenje,
borovnice trebate jesti svježe ili osušene. Ako ih čuvate u frižideru, obratite
pažnju na to da su sve bobice neoštećene. Možete ih držati na hladnoj
temperaturi čak do dva tjedna, nakon toga se pokvare. Jedite ih same, s
dodatkom šećera, u jogurtu ili s drugim voćem – što više voća jedete, to ćete
prije osjetiti poboljšanje cijelog organizma.
Borovnicama će se vrlo rado okrenuti osobe koje muku muče s
kilogramima jer su one korisne u dijetama zahvaljujući vlaknima koja daju
osjećaj sitosti.
Za razliku od svježih bobica koje blago čiste organizam, sušene borovnice
zaustavljaju proljev.
Sirup od borovnica
Kuhajte deset žlica borovnica u litri vode petnaestak minuta.
Ocijedite, dodajte istu količinu šećera i vratite na štednjak kako bi napravili
sirup. Konzumirajte žlicu natašte i prije spavanja kako bi umirili sve želučane
bolesti.
K. Horvat