Gulaš u ovo prohladno vrijeme predstavlja pravu okrjepu od vanjskog hladnog i vjetrovitog vremena… kao vruć čaj na vrhu Sljemena! Dobar gulaš odaje pravi osjećaj topline doma… barem ja to tako vidim… sa žlicom, tekuće, toplo i ukusno!
Zanimljiv dio ovog jela su trenutno atraktivni kesteni koje, oguljene i očišćene, petnaestak minuta prije kraja jednostavno ukuhate u gulaš. Garantirano savršena kombinacija junetine s kestenima….
Potrebni sastojci
700 g junećeg filea
2 veća luka srebrenca
1 žlica senfa
2 češnja češnjaka
2 žličice slatke crvene mljevene paprike
2 žličice ljute mljevene crvene paprike
1 žlica koncentrata od rajčice
2 lista lovora
1/2 l suhog crnog kvalitetnog vina
300 g oguljenih i očišćenih kestena
mileram po želji
nasjeckan peršin za posipavanje
sol, papar, ulje
Priprema
- Meso izrežite na veće kocke, posolite ga i popaprite. Dodajte senf i sve zajedno dobro izmiješajte.
- Luk sitno nasjeckajte pa ga stavite u lonac na zagrijano ulje. Kad se luk lagano zastakli dodajte pripremljeno, marinirano meso i pirjajte ga uz povremeno miješanje dok sva tekućina iz mesa ne ispari.
- Dodajte češnjak, mljevenu papriku i koncentrat rajčice pa sve ponovno izmiješajte. Ulijte crno vino i kuhajte dok tekućina na pola ne ispari. U međuvremenu dodajte lovorove listiće.
- Kad je dio vina iz gulaša ispario dodajte vruću vodu toliko da prekrije sve sastojke. Gulaš kuhajte otprilike sat i pol, odnosno dok je meso ne postane potpuno mekano. Po potrebi dolijevajte i dalje vruću vodu ili po želji goveđi temeljac.
- Petnaestak minuta pred sam kraj kuhanja u gulaš dodajte oguljene i pripremljene kestene. Servirajte toplo, po želji uz mileram i s malo sitno sjeckanog peršina.
Dobar tek!
Nada Duhović
Just good food