Ponekad nije dovoljno samo paziti na vrstu hrane koju uzimamo. Za najbolje rezultate pri mršavljenju, vodite računa i o namirnicama koje valja izbjegavati.
Postoje mnoge popularne dijete
i kuharice koje broje savjete o (zdravom) mršavljenju, no najbolji način skidanja
suvišnih kilograma jest obući tenisice na noge i pravac u teretanu! Naravno, uz
ograničavanje dnevnog unosa kalorija. Uravnotežena prehrana i kontrolirane
porcije rezultirat će osmijehom na vašem licu zbog istopljenih kilograma.
Iako svi znamo što zdrava,
uravnotežena prehrana uključuje, bilo bi korisno dotaknuti se skupina namirnica
koje trebate izbjegavati, kako bi vam bilo jednostavnije sastaviti jelovnik.
Zasićene masnoće
Zasićene masnoće sadržane su u
crvenom mesu, životinjskoj masnoći, mliječnim proizvodima, te palminu i
kokosovu ulju. Kada pojedete ovakvu vrstu hrane, ona će se direktno pretvoriti
u masne naslage na vašim bokovima, stražnjici i nogama. Također, ove masnoće
začepljuju arterije, što uzrokuje bolesti krvožilnog sustava!
Trans masne kiseline
One se odnose na
hidrogenizirana ili djelomično hidrogenizirana ulja – uglavnom ih nalazimo u
margarinu, tortama i slatkim prerađenim namirnicama. Ove masnoće začepljuju
arterije i također dovode do srčanih oboljenja.
Hrana bogata natrijem
Većina prerađenih namirnica zamjenjuju
masnoće natrijem. Velike količine natrija mogu dovesti do nadimanja, pa čak i
srčanog udara.
Uravnoteženom prehranom dnevno se unese četiri do 12 grama natrija, uglavnom
putem kuhinjske soli. U hrani ga ima mnogo (posebno prerađenoj, konzerviranoj i
dimljenoj hrani), te u morskim plodovima, ribama i algama.
Visoko fruktozni kukuruzni
sirup
On je u velikoj količini
sadržan u gaziranim pićima, sokovima, tortama i mnogim prerađenim namirnicama
poput proteinskih pločica i slastica. U biti, on označava prazne kalorije koje
kratkoročno povise razinu šećera u krvi, a ona se zatim dvostruko smanji.
Posljedica je ta da se osjećate umorno.
Fruktoza
je jednostavni šećer koji se sporo apsorbira u crijevima. Prilikom unosa
fruktoze u naš organizam ona ima samo jedno mjesto koje može posjetiti: jetru.
Ako su zalihe šećera pune, tada se šećer ne može iskoristiti za davanje energije
organizmu i ide ravno u debele zone – trbuh i
stražnjicu
Bijelo brašno
Bijelo je brašno previše
prerađeno, te je tako izgubilo većinu nutrijenata. Ostali su prazni
ugljikohidrati koji se brzo pretvaraju u šećer. Bijelo brašno nalazimo u kruhu,
pecivima i tortama.
K. H.