Želite se zaštiti od bolesti i popraviti svoje zdravlje? Pomno birajte svakodnevne namirnice – voće i povrće na vašem jelovniku trebalo bi biti u svim “duginim bojama!
Jeste li čuli za prehranu u duginim bojama? Ne radi se o
 specifičnom, dijetnom, načinu prehrane, već se termin odnosi na odabir voća i povrća u svim
 duginim bojama. 
Svakodnevna “šarena” prehrana opskrbljuje vaše tijelo
 hranjivim sastojcima koji su mu potrebni. Osim 
 vlakana, vitamina i minerala hrana u boji sadrži i fitokemikalije. Radi
 se o moćnim nutrijentima koji pomažu tijelu u borbi protiv bolesti, a voću i povrću daju čitav spektar boja.  
Istraživanja pokazuju kako prehrana koja obiluje ovakvim namirnicama ima niz
 prednosti:  
- Jača imunološki sustav
 - Smanjuje rizik od određenih
kancerogenih oboljenja - Pomaže u borbi protiv
dijabetesa tipa 2 - Snižava krvni tlak
 - Smanjuje opasnost od očnih
bolesti - Čuva zdravlje srca
 - Utječe na bolje pamćenje
 - Čini kosti i zube jakima
 
Vaša dnevna doza
 Samo jedna četvrtina Amerikanaca dnevno pojede preporučenu dozu voća i
 povrća. Umjesto ovakve, zdrave, prehrane većina ljudi sklonija je brzoj, masnoj
 i zaslađenoj hrani.
Paralelno s time, promijenila su se i stajališta stručnjaka o pet porcija
 voća i povrća dnevno – ovisno o dobi i spolu, za dobro zdravlje možda vam je
 potrebno i više od toga:
- Djeca stara između 2 i 6
godina trebala bi jesti tri porcije povrća i dvije porcije voća dnevno. - Djeca starija od šest
godina, djevojčice u tinejdžerskim godinama, aktivne žene i većina
muškaraca trebaju jesti najmanje četiri porcije povrća i tri porcije voća. - Dječaci tinejdžeri i
aktivni muškarci trebaju jesti pet porcija povrća i četiri porcija voća. 
“Šarolik” izbor!
 
Stoga, idući put kada posjetite lokalnu trgovinu, birajte voće i povrće iz
 sljedećih kategorija:  
Crveno: Crvene jabuke, brusnice, grožđe, nar, jagode, lubenica,
 grejp, rajčice, crvena paprika i luk.
Plavo: Grožđice, kupine, šljive, borovnice, crveni kupus, smokve,
 grožđe.  
Bijelo: Banane, nektarine, češnjak, cvjetača, gljive, krumpir.
Zeleno: Zelene jabuke, kivi, avokado, brokula, špinat, artičoke,
 tikvice, salata, celer, šparoge.
Žuto i narančasto: Žute jabuke, dinja, mango, ananas, bundeva,
 kukuruz, limun, slatki krumpir.  
I za kraj mala opaska – voće i povrće često je vrlo zasitno, a siromašno
 kalorijama, pa vam, osim osiguranja dobrog zdravlja, može pomoći i pri održavanju vitke linije!
D. Šorgić




