Srneći file, junetina, suhe šljive, crno i bijelo vino – to su glavni sastojci ovog jela. Često se misli kako je priprema jela od divljači težak posao, nešto čega se mogu prihvatiti samo najbolji kuharski stručnjaci.
U stvari se samo treba pridržavati nekoliko osnovnih pravila i uspjeh je zagarantiran. Gulaš kuhajte dugo, polako i uvijek s dovoljno tekućine. Meso divljači prethodno dobro marinirajte. Poslužite sa domaćima njokima ili nekim sličnim prilogom. U slast!
Potrebni sastojci
1/2 kg srnećeg filea
250 g junećeg filea
1 litra mlijeka
3-4 glavice luka (koristim srebrenac)
1 mrkva, sitnije naribana
1-2 lista lovora
2 žlice sitno sjeckanog svježeg peršina
1 goveđa kocka za temeljac ili mesna juha
3 žlice koncentrata rajčice
3-4 češnja češnjaka
1 žličica mljevene slatke paprike
1 žličica mljevene ljute paprike
100 g suhih šljiva
ulje
sol, papar
Priprema
1. Meso narežite na kockice veličine zalogaja, properite ga i u dubljoj posudi potopite (marinirajte) u jednoj litri mlijeka. Ostavite tako da odstoji najmanje preko noći.
2. Luk očistite, ogulite i nasjeckajte na manje kockice. Ja koristim srebrenac jer se najbolje otapa u ovakvim jelima. Popržite ga na malo ulja, kako bi postao staklast. Dodajte naribanu mrkvu, lovorove listiće, nasjeckan peršin. Izmiješajte pa dodajte marinirano meso. Pirjajte ga tako 5-10 minuta, pa dodajte mesnu juhu, rajčicu, mljevene paprike, posolite i popaprite. Dodajte suhe šljive. Izmiješajte.
3. Gulaš redovito zalijevajte mesnom juhom i kuhajte polu pokriveno na laganoj vatri. Pred sam kraj, nakon otprilike 1,5 sat, dodajte crno i bijelo vino. Kuhajte još 10-ak minuta i poslužite uz domaće njoke.
Nada Duhović
Just good food