Starije generacije odrastale su uz čašu mlijeka za doručak. Danas se, nažalost, ova zdrava navika polako gubi.
No, iako možda ne pijete mlijeko
 uz dnevne obroke, jedno je sigurno: mliječni proizvodi nude niz zdravstvenih
 prednosti.  Statistike pokazuju kako, s jedne strane pada
 potrošnja mlijeka i maslaca, ali s druge raste konzumacija sira i sladoleda. Također,
 jogurt je sve važniji u svakodnevnoj prehrani, a birati možete između raznih proizvođača i vrsta.
 Dakle,
 doista nikada nije bilo lakše ugurati nekoliko obroka mliječnih proizvoda u
 svakodnevni meni. Na ovaj se način organizam opskrbljuje
 ključnim nutrijentima – proteinima, kalcijem, magnezijem, folnom kiselinom, te vitaminima B1,
 B2, B6 i B12, A, D i E.
Donosimo šesto razloga zašto, ako već niste, mliječne proizvode trebate uključiti u svakodnevnu
 prehranu!
Kalcij i protein
Neki mliječni proizvodi – nemasno
 mlijeko, jogurt, svježi i nemasni sir – sadrže visoke razine kalcija i proteina. Primjerice, već i šalica jogurta sa smanjenim udjelom
 mliječne masti sadrži trećinu potrebnog dnevnog unosa kalcija, te 17 posto
 potrebne dnevne količine proteina.
Vitamin D
Većina mliječnih proizvoda danas je
 obogaćena vitaminom D, a ovaj vitamin u sve većoj mjeri sadrže i jogurti.  Iako je jako važan za organizam, ljudi
 uglavnom ne dobivaju dovoljno vitamina D. On
 jača kosti jer povećava apsorpciju kalcija, a  nedavna istraživanja potvrđuju
 kako je koristan i kod kancerogenih oboljenja i visokog krvnog tlaka.
Gustoća kostiju
Kalcij koji potječe iz hrane, bolji je za kosti nego onaj koji unosimo
 suplementima. Finska studija  proučavala
 je gustoću kostiju kod djevojčica starih 10 i 12 godina čije je prehrana
 sadržavala ili sir i kalcij ili kalcij s dodatkom vitamina D. Grupa koja je
 jela sir imala je veću gustoću kostiju nego grupa koja je primala dodatke
 prehrani.
Krvni tlak
Španjolska studija koja je uključila više od  5,000 odraslih utvrdila je kako osobe koje
 konzumiraju puno nemasnih mliječnih proizvoda imaju 54 posto manji rizik od
 visokog krvnog tlaka. Kalciju se i ranije pripisivao pozitivan učinak na krvni tlak, no ova je
 studija pokazala kako je učinkovit jedino kalcij iz proizvoda sa smanjenim
 udjelom mliječne masti. Razlog leži u činjenici da proteini u nemasnim
 proizvodima (casein) imaju slično djelovanje kao i lijekovi za snižavanje tlaka.
Metabolički sidrom
Iranska studija koja je uključila  827
 ispitanika, pokazala je kako su konzumenti mliječnih proizvoda – mlijeka,
 jogurta i sira – manje skloni metaboličkom sindromu. Radi se o skupu poremećaja
 koji uključuje poremećaj regulacije masti u tijelu, neosjetljivost na inzulin,
 povišen krvni tlak i trbušni tip debljine. Bolesnici koji pate od ovog sindroma
 imaju povećan rizik za obolijevanje od bolesti srca i krvnih žila te dijabetesa
 tip II.
Težina
Iako sveukupni unos
 kalcija ne utječe na znatniji gubitak težine, postoje dokazi kako kalcij iz
 mliječnih proizvoda regulira tjelesnu težinu. Pokazalo je to nedavno istraživanje sveučilišta Alabama. Stoga svaki dan jedite
 mliječne proizvode sa smanjenim udjelom masnoće, i neka vam ovo postane
 navikom.
D. Šorgić





