Hrana proizvedena organskim putem je nutritivno superiornija od takozvanih “konvencionalno” proizvedenih namirnica. Potvrdila je to sveobuhvatna studija koju su proveli istraživači Sveučilišta Aix-Marseille i to za potrebe francuske Agencije za hranu (AFSSA).
“Istraživanje pokazuje kako organska poljoprivreda ima potencijal za proizvodnjom visoko kvalitetnih proizvoda”, kažu istraživači.
Kako bi mogla “osvojiti” naziv “organska”, hrana mora biti proizvedena bez korištenja genetske modifikacije ili kemijskih gnojiva i pesticida. Organska hrana mora promicati održive metode nicanja. U Sjedinjenim Američkim Državama, organski proizvedeno meso i mliječni proizvodi moraju biti uzgojeni bez korištenja sintetičkih hormona rasta ili antibiotika.
Istraživanje je pokazalo kako organska hrana sadrži više minerala, poput željeza i magnezija, od ne-organskih proizvoda, te više razine antioksidansa poput fenola i salicilne kiseline.
“Organska hrana na biljnoj bazi sadrži dvostruku količinu fenolnih spojeva,” objavili su znanstvenici.
Životinjska hrana proizvedena organskim putem sadrži značajniju mjeru poli-nezasićenih masnoća od ne-organskih životinjskih namirnica. Kao dodatak, organsko povrće sadrži 50 posto manje nitrata od ne-organskih inačica.
Stoga, ako vam kućni budžet to dopušta, ubacite na svoje tanjure što više organski uzgojenih i proizvedenim namirnica.
K. Ramić