U jelovniku djeteta oboljelog od šećerne bolesti osim adekvatno izračunate ukupne energetske vrijednosti hrane, važna je i zastupljenost one hrane koja je neophodna za pravilan rast i razvoj oboljelog djeteta.
Ta se
hrana nalazi u grupama namirnica koje sadrže povrće, voće i mlijeko. Stoga se
zbog adekvatnog planiranja jelovnika prvo iz ukupno izračunate energetske
vrijednosti (kcal/dan), treba izračunati dio koji otpada na mlijeko,
povrće i voće. Ono što nam ostaje raspoređuje se na kruh i njegove zamjene,
meso i njegove zamjene, te masnoće.
Osnovna jedinična mjera u
svakoj od šest grupa namirnica je jedna jedinica. Jedna jedinica u određenoj
grupi namirnica ima uvijek istu energetsku vrijednost, ali je količina i
vrsta namirnica unutar svake grupe različita.
Npr. u grupi kruh i
zamjena u jednoj jedinici ima: 15g ugljikohidrata, 2g bjelančevina, a ukupna
energetska vrijednost je 68 kcal (285 kj). Kako odabir namirnice unutar svake
pojedine grupe ovisi o masi namirnice koja odgovara jednoj jedinici, vodeći
brigu o količini (masi) namirnice unutar
grupe kruh i zamjene odabiremo različite namirnice te grupe, te time dobivamo
raznovrsniji i kvalitetniji jelovnik. To znači da ćemo u određenoj količini
nekada iz te grupe koristiti kukuruzni, crni, polubijeli kruh ili pak žitarice
u obliku pahuljica, brašna, riže ili tjestenine.
Ono na što svakako
trebamo paziti su odabir proizvoda iz grupe mlijeko i zamjene jer sadrže znatnu
količinu masnoća. Iako su nutritivno vrlo vrijedne i poželjne namirnice dnevnu
učestalost, količinu i vrstu svakako treba pomno planirati. Prednost treba dati
mlijeku do 2,8 posto masti, mliječnim fermentiranim proizvodima s manje
masnoća, kao i svježem kravljem siru.
Ono što je još važno
naglasiti da se u planiranju prehrane osoba s šećernom bolesti primjenjuje
osnovni sistem podjele namirnica za dijetetičku prehranu i sastavljanje
jelovnika prema preporukama Komiteta za prehranu ADA (Američkog dijetetskog
društva i Američkog dijabetološkog društva). Stručnjaci na tom području
prilagodili su tablice ovisno o specifičnim prehrambenim navikama i vrstama
namirnice koje su im na raspolaganju.
Način pripremanja jela
bitan je ne samo zbog očuvanja nutritivnih vrijednosti hrane već kod osoba
oboljelih od šećerne bolesti neki postupci u pripremi mogu povoljno utjecati na
unos određenih nutrijenata. Kada se radi o masnoćama čija je količina
ograničena jednostavnim postupcima kao što je
obiranje skorupa kod mlijeka ili pak obiranje suvišne masnoće s juhe
nakon što se ona ohladi možemo smanjiti njihov unos. Povrće je najbolje
pripremati kuhanjem u slanoj vodi ili na pari. Dijabetička dijeta isključuje
upotrebu zaprške u pripremi jela. Prženje, pohanje i pečenje u dubokoj masnoći treba
zamijeniti pirjanjem i pečenjem u aluminijskoj foliji ili u specijalnim tavama.
Planiranje jelovnika djeteta oboljelog od šećerne bolesti iziskuje individualni pristup i dogovaranje
postupaka za svako oboljelo dijete. Uvažavanje želja i potreba djeteta važan je
segment u planiranju prehrane djeteta oboljelog od šećerne bolesti i doprinosi
kvaliteti života djeteta.
Ordinacija.hr preporučuje: