Mediteranska prehrana, bogata voćem, povrćem, mahunarkama, cjelovitim žitaricama, ribom i mononezasićenim masnim kiselinama kao što je maslinovo ulje, česta je preporuka liječnika za zdravlje i dugovječnost.
Istraživači su analizirali prehranu 712 stanovnika New Yorka
 i podijelili ih u tri skupine, ovisno o tome koliko su slijedili mediteranski
 režim prehrane. Ispitanike su podvrgnuli magnetnoj rezonanci šest godina nakon
 početka studije. Ustanovili su kako je 238 osoba imalo bar jedno oštećeno
 područje u mozgu.
Ispitanici koji su se najvjernije hranili na mediteranski
 način su bili izloženi 36 posto manjim izgledima razvijanja oštećenja mozga
 nego osobe koje su se drugačije hranile. Osobe koje su umjereno pratile
 mediteranski režim prehrane imale su 21 posto manje izglede za oštećenje mozga.
“Odnos između ovakve vrste oštećenja mozga i
 mediteranske prehrane se može usporediti 
 viskom krvnim tlakom. Prehrana koja nije mediteranskog tipa na isti je
 način djelovala na mozak kao i visoki krvni tlak”, objasnio je Nikolaos
 Scarmeas s Medicinskog centra Sveučilišta Columbia i autor istraživanja.
Scarmeas
 je prethodno dokazao povezanost između mediteranske prehrane i nižeg rizika od
 razvijanje Alzheimerove bolesti.
Glavna
 prednost mediteranske kuhinje leži u konzumiranju svježeg voća, povrća,
 mahunarki, tjestenine, cjelovitih žitarica, biljnog i maslinovog ulja,
 orašastog voća, morske ribe i školjaka te umjerenih količina crnog vina za koje
 se zna da je izvrsno za srce. S druge
 strane, ona zagovara smanjeni unos zasićenih masnih kiselina, mliječnih
 proizvoda, mesa i peradi.
Rezultati
 dugoročne studije su potvrdili da mediteranska prehrana može pomoći oboljelima
 od dijabetesa u kontroli šećera u krvi i to bez upotrebe lijekova. Također, francusko
 je istraživanje pokazalo kako mediteranska prehrana smanjuje rizik od
 razvijanja raka kod žena koje su prošle menopauzu, a osobe koje preferiraju mediteranski način prehrane u manjoj su
 mjeri izložene riziku od razvoja depresije.
K. Horvat




