Tinejdžeri i adolescenti koji svakodnevno piju stopostotni voćni sok sveukupno se zdravije hrane od onih koji ne konzumiraju voćne sokove. Pokazalo je tako novo istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Health Promotion.
U
studiji stoji da djeca i mladi u dobi od 12 do 18 godina koji piju
bilo koju količinu stopostotnog voćnog soka dnevno unose manje
zasićenih i nezasićenih masnoća, a više vitamina C i B6, folata, kalija
i željeza u svoj organizam.
Oni koji piju više od 1,8 decilitara
dnevno također konzumiraju i više cjelovitog voća i manje dodanih
masnoća i šećera.
Otkriveno je i
kako nema povezanosti između konzumacije stopostotnog voćnog soka i
tjelesne težine (čak ni u skupine koja je konzumirala najviše soka
dnevno) u gotovo 4.000 tinejdžera i adolescenata koji su sudjelovali u
studiji.
Theresa Nicklas s
fakulteta Baylor College of Medicine tvrdi kako je poticanje djece na
konzumaciju hrane i pića bogatih nutrijentima posebice važno tijekom
tinejdžerskog i adolescentskog razdoblja, zbog povećane potrebe za
hranjivim tvarima.
“Pri tome je
stopostotni voćni sok iznimno zdrav izbor jer osigurava važne hranjive
tvari koje su mladima u razvoju potrebne. Kriva je pretpostavka, a
novija istraživanja to neprestano i potvrđuju, da je konzumacija voćnih
sokova povezana s pretilošću.”
Izvor: Biologija.com.hr