Labneh je tradicionalni bliskoistočni krem sir koji se proizvodi od jogurta. Vrlo je lak za pripremu, a može se oplemeniti i aromatizirati na bezbroj načina i poslužiti kao zanimljivo predjelo, ukusan doručak ili lagana večera.
Sastojci:
600g čvrstog jogurta
žličica soli
gusta gaza
cjedilo
posuda
Postupak:
1. Cjedilo
obložite gazom i sve zajedno stavite na posudu. Pomiješajte jogurt i sol te
smjesu ulijte u pripremljeno cjedilo. Zavežite gazu u čvrst zavežljaj, odložite
u cjedilo i stavite u hladnjak na dva dana.
2. Nakon
dva dana, tekućinu koja se iscijedila u posudu bacite, a od ocijeđenog jogurta
oblikujte kuglice željene veličine. Kuglice ponovo ohladite u hladnjaku (oko
sat vremena), a potom ih uvaljajte u što god vam padne na pamet (sitno sjeckano
začinsko bilje, češnjak, mljeveni papar ili crvena paprika, sjeckani orašasti
plodovi…) ili marinirajte u maslinovom ulju, češnjaku i začinima po izboru.
3. Namažite na kruh i uživajte u kremastom aromatičnom siru.
Monika Topolko
Sweet
Sensation