Metvica je jedna od onih biljaka s nizom pozitivnih karakteristika. Naizgled raste kao “korov”, no metvica je iznimno ukusna i učinkovito ublažava zdravstvene tegobe.
Metvica je otporna zeljasta biljka koja se, jednom
zasađena, sama održava i razmnožava. Pomaže kod loše probave, prehlade, smiruje
živaca te jača psihičku otpornost. Metvica sadrži eterično ulje,
flavonoide, željezo i gorke tvari.
Čaj od listova metvice rabi se kao pomoćno sredstvo u
tretiranju simptoma loše probave: grčeva, nadutosti, želučane nervoze,
žgaravice, nadraženosti crijeva, povraćanja te zatvora. Može olakšati menstrualne
tegobe, pomoći kod upale sluznice u ustima i nakupljanja katara u gornjem
dijelu dišnih puteva, a nerijetko se preporuča kao sredstvo protiv nesanice.
Metvica se koristi i za poboljšanje apetita. Nakon konzumacije čaja od
metvice, osjećaj gladi je supresiran kratko vrijeme, no poslije se jako pojača. Ako se želite udebljati, prije jela popijte šalicu čaja od metvice.
Za bolju probavu, osim čaja od ove ljekovite biljke, možete piti i hladni, slatki napitak od metvice. Stručnjaci napominju kako je većina karminativnih ulja iz
pitome metvice i drugih vrsta metvice relativno netopljiva u vodi. Zato čaj od metvice
ne sadrži puno sastojaka za smirenje želuca, donosno ne sadrži dovoljno da bi
bio učinkovit. S druge strane, tinktura od metvice, koja se priprema s
alkoholom, sadrži više tih sastojaka.
Osim toga, tinktura metvice dobro je sredstvo za
dezinfekciju, protiv bolova, za liječenje neuralgije, umirivanje nervoznog
lupanja srca, te razdražljivosti. Osim u obliku čaja metvicu možete pronaći u obliku kapsule, tinkture ili eteričnog
ulja, a djelovanje je isto ili slično.
D.Š.