Sastojci:
Biskvit (za okrugli kalup promjera 24 cm):
130 g maslaca
200 g šećera
korica jedne naranče
3 jaja
130 ml mlijeka
50 g gorkog kakaa
160 g oštrog brašna
žličica sode bikarbone
žličica praška za pecivo
Za natapanje biskvita:
100 ml svježe iscijeđenog narančinog soka
žlica ruma
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 180°C.
Okrugli kalup za tortu promjera 24 cm namastite i obložite papirom za pečenje.
2. Maslac i šećer pjenasto umutite. Dodajte narančinu koricu te jedno po jedno
jaje uz neprestano miksanje. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, kakao, sodu
i prašak za pecivo pa tu smjesu naizmjence s mlijekom postepeno umiješajte u
smjesu maslaca i jaja. Smjesu izlijte u pripremljni kalup, poravnajte površinu
i pecite 30-35 minuta, ovisno o jačini pećnice. Je li biskvit pečen, provjerite
čačkalicom.
3. Pečeni biskvit izvadite iz kalupa, odstranite papir za pečenje i ostavite ga da
se ohladi. Potom ga prerežite na dva jednaka dijela.
Krema od naranče (Orange curd)
2 jaja
2 žumanjka
75 g šećera
120 ml svježe iscijeđenog narančinog soka
korica 2 naranče
korica 1 limuna
30 ml svježe iscijeđenog limunovog soka
žličica želatine u prahu
80 g hladnog maslaca
200 ml slatkog vrhnja
1. U većoj posudi pomiješajte jaja, žumanjke i šećer. Posudu stavite na paru i
kuhajte uz stalno miješanje pjenjačom (ili još bolje električnim mikserom) dok
se ne zapjeni, 1-2 minute. Potom dodajte narančin sok, koricu limuna i naranče
i kuhajte i dalje miksajući dok se ne počne zgušnjavati.
2. Želatinu prelijte
limunovim sokom i ostavite par minuta da nabubri, a potom ju dodajte u posudu s
kremom. Kuhajte dok se želatina ne otopi, a potom maknite s vatre i umiješajte
maslac narezan na kockice. Dobro izradite pjenjačom kako bi se maslac otopio.
Ako vam smetaju sitni komadići narančine korice u kremi, procijedite ju kroz
cjedilo. Kremu pokrijte plastičnom folijom tako da folija dotiče površinu
kreme. Tako ćemo spriječiti formiranje korice.
3. Orange curd odložite u hladnjak
preko noći. Ne brinite ako je krema prerijetka. Ona će se jako dobro stisnuti u
hladnjaku, ali ju obavezno morate napraviti dan prije sastavljanja torte. Netom
prije sastavljanja torte u orange curd umiješajte tučeno slatko vrhnje.
*Orange curd obavezno napravite dan ranije kako bi se ona imala vremena dobro
ohladiti i stisnuti. Netom prije sastavljanja torte u nju umiješajte tučeno
slatko vrhnje.
Krema od čokolade i naranče
200 g tamne čokolade s aromom naranče (70 posto kakaa)
2 jaja
2 žumanjka
100 g šećera
1 vanilin šećer
korica 2 naranče
100 ml svježe iscijeđenog narančinog soka
2 listića želatine
2 žlice likera od naranče
150 ml slatkog vrhnja
1. Čokoladu
razlomite i otopite na pari. U posebnoj posudi pomiješajte jaja, žumanjke,
šećer i vanilin šećer te pjenasto izradite. Dodajte narančinu koricu te stavite
na paru i kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zapjeni. Potom dodajte
otopljenu čokoladu i kuhajte nekoliko minuta uz stalno miješanje.
2. U međuvremenu želatinu prelijte hladnom vodom. Kad nabubri dobro je
ocijedite, prelijte narančinim sokom i zagrijavajte na laganoj vatri dok se ne
otopi. Otopljenu želatinu dodajte u smjesu jaja, šećera i čokolade. Dodajte
zatim i liker od naranče i sve zajedno kuhajte još 2-3 minute. Kremu potom
procijedite kroz cjedilo (ako vam smetaju sitni komadići narančine korice) i
dobro ohladite uz često miješanje. U sasvim hladnu kremu umiješajte tučeno
slatko vrhnje.
*Ovu kremu također možete napraviti dan ranije. Još toplu kremu prekrijte
plastičnom folijom tako da folija dotiče površinu kreme i stavite u hladnjak
preko noći. Sat vremena prije sastavljanja torte kremu izvadite iz hladnjaka da
malo omekša i izradite ju električnim mikserom. Potom u nju umiješajte tučeno
slatko vrhnje.
Sastavljanje:
Donju polovicu biskvita položite na pladanj i okružite ga prstenom. Biskvit
prelijte sa malo narančinog soka i ruma pa na njega rasporedite čokoladnu
kremu. Zagladite površinu i poklopite drugom polovicom biskvita koju ste
također prethodno natopili smjesom narančinog soka i ruma. Tortu na kratko
stavite u hladnjak, a potom odstranite prsten i cijelu tortu premažite kremom
od naranče. Ukrasite čokoladnim mrvicama i dobro ohladite prije posluživanja.
Monika Topolko
Sweet
Sensation