Vjerovali ili ne, oblik pomfrita može odrediti koliko je on zdrav.
Prženje
krumpirića u obliku kruga ili prstena smanjuje količinu upijenog ulja,
akrilamida, soli i pojačava njihov okus, potvrdila je struka.
Prema
rezultatima koji su objavljeni u časopisu Journal of Food Science, pomfrit koji je izrezan u prutiće duže se
prži i suši kako bi postignuo jednaku boju i okus kao pomfit u obliku prstena.
Takav duži proces povećava razinu akrilamida za čak 163 posto!
Akrilamid je kemijski spoj prisutan u pomfritu, keksima, grickalicama i
kavi koji navodno može povećati rizik raka bubrega. Riječ je o tvari koja je već dugo poznata
u proizvodnji umjetnih materijala, boje i ljepila, no tek je nedavno utvrđeno
da je sastavni dio brojnih namirnica.
Pomfrit u obliku prstena upija 22 posto manje ulja i
sadrži 26 posto manje soli, uz jači i bolji okus u odnosu na “standardne”
pržene krumpiriće.
Istraživanje su proveli američki stručnjaci za
proizvođača hrane J.R. Simplot Company, jednu od najvećih privatnih tvrtki u
Americi.
Voditelj istraživanja, Caius Rommens, tvrdi kako prosječni dnevni
unos pomfrita, što je oko 78
grama, znači izloženost oko 17 mikrograma akrilamida.
Ako “prijeđete” na ovaj zabavniji i djeci privlačniji oblik pomfrita,
konzumirat ćete oko sedam mikrograma ove moguće opasne tvari.
K. Horvat