Liker je napravljen od domaćih mirisnih svježih i nešpricanih jagoda. Superukusan aperitiv, pravo je damsko slatko alkoholno piće za svaku prigodu…
Potrebni sastojci za 2 litre likera
1 kg svježih jagoda
1 mahuna vanilije
2 llitre vinjaka
1/2 kg šećera
1 llitra izvorske vode
Priprema
1. Jagode očistite od peteljki, dobro operite i
izmiksajte u pire. Mahunu vanilije zarežite po sredini, sastružite joj srž, pa
pomiješajte s 1 litrom vinjaka i dobivenim pireom jagoda. Sve skupa ostavite
da odstoji otprilike 14 dana, u većoj staklenki, na osvijetljenom
mjestu. Povremeno sve skupa protresite ili izmiješajte.
2. Nakon 2 tjedna procijedite kroz
gušću gazu. Zakuhajte 1 litru izvorske vode sa 1/2 kg šećera, malo
prohladite, pomiješajte s još jednom litrom vinjaka i filtriranim
“predlikerom”. Ostavite da odstoji na hladnom još četiri
tjedna. Po potrebi još jednom sve skupa procijedite kroz gazu. Čuvajte na
hladnom i tamnom. Rok trajanja ovog home made likera od jagoda je oko 6
mjeseci.
Nada Duhović
Just good food