Kad nam priroda umjesto kalendarskog ljeta donese jesen, pa odgodimo planirani roštilj i uključimo pećnicu, medaljoni s tikvicama su više nego ukusan i mirisan utješni obrok.
Sastojci:
Medaljoni
600-700 g svinjskog filea
15-tak šnita tanko rezane pancete
češnjak
svježi kopar
morska sol
bijeli papar
čajna žličica limunovog soka
maslac, maslinovo ulje
konac
Tikvice
1
kg mladog krumpira
500 g tikvica
maslac, maslinovo ulje
sol, papar
kopar
2-3 šnitice pancete
100 ml bijelog vina
Umak
200 g tikvica
svježi kopar
sol, papar
limunov sok
maslinovo ulje
češnjak
100 ml bijelog vina
250 ml vrhnja za šlag
Priprema:
1. Svinjski file narežite na odreske debele
približno 2 cm.
Pripremite marinadu na način da ustinite u mužaru češnjak, kopar, morsku sol,
papar i sve pomiješate sa žličicom maslaca, žličicom maslinovog ulja, žličicom
soka limuna i odreske premažete tom smjesom. Zatim ih omotajte pancetom i
učvrstite koncem, pa ostavite neko vrijeme u hladnjaku.
2. Za to vrijeme očistite krumpir i tikvice,
narežite na ploške, posolite i popaprite, poškropite maslinovim uljem, ubacite
pancetu, pa prelijte maslacem kojem ste dodali sitno sjeckani svježi kopar i
bijelim vinom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 250°C, povremeno
protresajući otprilike sat vremena da se sve lijepo zarumeni, a krumpir dobije
koricu.
3. Dok se krumpiri i tikvice peku, na mješavini
maslaca i maslinovog ulja do zlatnosmeđe boje s obje strane ispržite medaljone
i ostavite ih na toplom, a vi na masnoći koja je ostala od pečenja mesa,
popržite na sitne kockice narezane tikvice i sitno sjeckani kopar. Posolite i
popaprite i dodajte još usitnjenog češnjaka prema ukusu, podlijte bijelim vinom
i pustite da sve omekša. Sad možete sve ostaviti tako ili potpuno usitniti
štapnim mikserom ili drobilicom krumpira za pire, pa onda dodajte vrhnje za
šlag i ovisno o tome volite li kiselije ili blaže umake dozirajte količinu
ili potpuno izostavite limunov sok.
4. Servirajte uz svježu zelenu salatu ili salatu od
rajčice i dobro rashlađeno bijelo ili rose vino.
Tadeja i Timna Bjažević
In T
& T kitchen