Okus kravljeg mlijeka tijekom prva dva tjedna života može zaštititi dijete od alergije na mliječni protein tijekom kasnijih godina života, pokazala je nova studija.
Alergija na mliječni protein iz kravljeg mlijeka je
 najčešći i najopasniji oblik alergije i intolerancije. Simptomi nerijetko uključuju
 osip, respiratorne i gastrointestinalne simptome, a u rijetkim slučajevima čak
 i šok ili smrt.
“Otkriće kako davanje
 kravljeg mlijeka bebama u vrlo ranoj životnoj dobi može potaknuti toleranciju, predstavlja
 pravo iznenađenje za nas istraživače”, poručuje dr. Yitzhak Katz s
 izraelskog Sveučilišta iz Tel Aviva.
U istraživanje je bilo uključeno 13.000 novorođenčadi. Testiranja su
 pokazala kako je njih 66 (0.5 posto) pozitivno na alergiju izazvanu mlijekom –
 puno manje no što se to očekivalo, naglašavaju znanstvenici.
Istraživači, osim
 toga, nisu pronašli vezu između alergije na kravlje mlijeko i soju, unatoč nekim
 ranijim procjenama da jedan od tri mališana s prvim oblikom alergije također pati i
 od druge.
“Soja je razumna
 alternativa za hranjenje djece s izraženom alergijom na kravlje mlijeko”,
 ističe dr. Katz.
No, tim znanstvenika je
 najviše zaintrigirala činjenica da dojenčad koja je s 15 dana života hranjena kravljim
 mlijekom ima 19 puta veći rizik od razvoja alergije na spomenuti napitak od mališana
 koji su konzumirali mlijeko u prva dva tjedna života.
“Zbog uobičajenih poteškoća u probavljanju šećera iz
 kravljeg mlijeka, neki pedijatri su obeshrabreni njegovim uvođenjem do određene
 dobi. Međutim, ako je vjerovati rezultatima najnovijeg istraživanja, čini se kako rana konzumacija mlijeka ima brojne
 prednosti. Vijest kako ispijanje kravljeg mlijeka u ranoj
 dobi može spriječiti bebin imunološki sustav od kasnijih problema je sjajna”,
 poručuje dr. Kari Nadeau s kalifornijskog Sveučilišta Stanford.
K. R.




