Želite pripremiti lagan ljetni obrok, a nemate ideju što skuhati? Isprobajte ovu osvježavajuću sočnu salatu u kombinaciji s aromatičnim pecivima.
Potrebni sastojci:
Peciva
Tijesto:
- 500 g brašna za dizana tijesta
- 1/2 svježeg kvasca
- žlica soli
- 2-3 žličice šećera
- 300 ml vode
- malo maslinovog ulja
Nadjev:
- 125 g mozzarelle
- 100 g dimljenog sira
- 100 g gaude ili nekog drugog sira po izboru
- 150 g pršuta
- malo bijelog papra
- žlica nasjeckanog svježeg vlasca
Salata:
- 150 g lubenice (crveni dio bliže kori)
- 150 g svježih krastavaca (što manjih, poput onih za kiseljenje)
- srednje velika glavica ljubičastog luka
- 1 žlica sjeckanog vlasca
- sok ½ limete
- malo suncokretovog ulja
- po želji malo soli ili nekoliko kockica feta sira
Priprema:
Tijesto:
Pomiješajte brašno sa solju i načinite udubinu u koju ulijte kvasac koji ste izmrvili u malo mlake vode u kojoj ste otopili šećer. Ostavite da kvasac naraste, pa zamijesite tijesto i ostavite ga na toplom da udvostruči obujam. Razvaljajte u kvadrat, koji izrežite u 16 manjih kvadrata. Na svaki stavite dio nadjeva, pa spojite krajeve i slažite tijesno u kalup za pečenje, kao što biste slagali buhtle.
Premažite lagano rukom namočenom u maslinovo uje i pecite na 180-200° C, 20-ak minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju i počnu se lagano odvajati od stranica.
Nadjev:
Mozzarellu narežite na kockice, ostale sireve naribajte, pršut na narežite na tanke rezance. Dodajte vlasac i malo papra i sve zajedno izmiješajte.
Salata:
Lubenicu i luk narežite na kockice, krastavce na kolutiće. Dodajte vlasac, sok limete, malo ulja, po želji posolite ili pospite kockicama feta sira.
Tadeja i Timna Bjažević
In T
& T kitchen