Za vrijeme Pete svjetske konferencije o istraživanju crnookog graha
 koja se nedavno održala u Senegalu, naglašen je veliki broj običavajućih
 studija koje su obuhvatile ovo povrće u vrijeme kada većina afričkih zemalja
 traži način kako bi se smanjila ovisnost u uvezenoj riži ili žitu. Osim što se
 crnooki grah može koristiti i kao stočna hrana, on je jednako ukusan za ljude,
 pa se koristi za variva ili pravljenje kruha.
 
Bogato zrno
Zrelo zrno ovog graška sadrži oko 25 posto proteina, 50 do 67
 posto škroba i vitamine B skupine, uključujući folnu kiselinu, koja je važna za
 sprječavanje deformacija kod novorođenčadi. Nadalje, ovo je malo bijelo zrno
 bogato esencijalnim mikroelementima, poput željeza, kalcija i cinka, a njegovo korijenje
 obogaćuje tlo dušikom.
Crnooki grah je bogati izvor topivih vlakana, koja pomažu našem
 tijelu riješiti se kolesterola, a s obzirom da sadrži malo natrija i puno
 kalija, ova namirnica može pomoći i kod snižavanja krvnog tlaka. Masnoća gotovo
 da i nema, a ako se spoji sa žitaricama, dobijete zdravu i visokoproteinsku
 alternativu mesu i mesnim proizvodima.
“Teško je zamisliti savršeniju kulturu, pogotovo za Afriku.
 Crnooki grašak bogato rodi, čak i u toplim i suhim uvjetima, a znanstvenici
 razvijaju otpornije vrste”, tvrde stručnjaci Međunarodnog instituta
 tropske poljoprivrede.
Jedan od razloga zašto ova vrsta graška nije toliko popularna
 diljem svijeta ili omiljena poput pšenice ili kukuruza, jest što je njeno
 skladištenje otežano zbog nametnika koji se brzo mogu razmnožiti u vrećama, te
 tako upropastiti usjeve.
Možda je vrijeme da mu pružite šansu?
K. Horvat

Bogato zrno


