Ovaj recept je objavljen u sklopu nagradnog natječaja “Skuhaj ovo”. Vaše ćemo fine kreacije objavljivati od 28. siječnja do 15. travnja, a tri najbolja recepta bit će nagrađena vrijednim nagradama.
Fila
- tri jaja
- jedna šalica jogurta
- jedna šalica kiselog vrhnja
- dvije šalice (od jogurta) šećera
- dvije šalice griza
- 125 grama rastopljenog maslaca
- jedan prašak za pecivo
- jedna vanilin šećer
Nadjev 1
- 500 grama svježeg sira
- jedna šalica kiselog vrhnja
- 50 grama grožđica ( prethodno namočenih u rumu)
- jedno jaje
- dvije žlice šećera
- jedan vanilin šećer
- naribana korica limuna
Nadjev 2
- jedna kilogram kiselih jabuka
- 50 grama grožđica
- 100 grama nasjeckanih oraha
- 50 grama šećera
- jedan vanilin šećer
- jedna velika žlica meda
- jedna žlica rakije
- jedna žlica svježeg limunovog soka
- jedna žličica cimeta
Listovi za savijaču
- 12 listova
- kockica maslaca za premazivanje
Postupak
1. Grožđice namočiti u toploj vodi, ocijediti, dodati rum.
2. U sir dodati jaje, vrhnje, šećer, vanilin šećer, grožđice i koricu limuna.
3. Očistiti i naribati jabuke, umiješati cimet, šećer, med, grožđice, orahe, limunov sok i
žlicu rakije ( po želji).
4. Odvojiti po tri kore, namazati dvije s filom a na treću staviti nadjev.
5. Zamotati kore u savijaču i staviti u lim za pečenje prethodno namazan maslacem – dobit ćemo dvije savijače s jabukama, dvije sa sirom.
6. Peći oko 30 minuta na 180 stupnjeva.
7. Izvaditi pečene savijače, nabosti na vilicu kockicu maslaca i preći po površini svake. Vratiti u ugašenu pećnicu još pet minuta.
8. Pečene savijače prekriti kuhinjskom krpom da se malo ohlade te posuti šećerom u prahu.
Ksenija Gortan