Ovogodišnji Međunarodni tjedan svjesnosti o celijakiji se obilježava od 16. do 22. svibnja.
Na području Istre, gdje djeluje Udruga oboljelih od celijakije istarske županije, tijekom cijelog tjedna odvijat će se edukativne i ugostiteljske aktivnosti u svrhu promicanja bezglutenske prehrane i podizanja svjesnosti o ovoj sve učestalijoj bolesti.
Pizzeria “Rondo” u Bujama tijekom cijelog tjedna nakon 17 sati nudit će degustaciju bezglutenske pizze, s mogućnošću narudžbe na tel. 052/772-898.
Pizzeria “Blondie”, Gervaisova 10. (Veruda Porat) u Puli nudit će degustaciju bezglutenskih pizza svakoga dana u poslijepodnevnim satima (052/881-058).
Tijekom Tjedna svjesnosti o celijakiji članovi Udruge će u srednjim školama održati radionice o bezglutenskoj hrani:
Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu – Pula
16.05. – praktični i teorijski rad – radionica s učenicima hotelijersko-turističkog usmjerenja
17.05. – radionica s budućim kuharima i konobarima – izrada bezglutenskog kruha, pizze, tjestenine i kolača
Strukovna škola “Eugena Kumičića” – Rovinj
17.05. – predavanje o bezglutenskoj hrani učenicima hotelijerskih razreda i učenicima kuharskog usmjerenja.
Celijakija
ili glutenska enteropatija je doživotna bolest koju obilježava nepodnošljivost
organizma na gluten, bjelančevine pšenice, raži, ječma, zobi i drugih žitarica
nastalih njihovim križanjem. Ova netolerancija potiče imunološki sustav na
napadanje i oštećivanje tankog crijeva, a jedini lijek je posebna i striktna
prehrana koja zahtjeva znanje i pažnju, jer se gluten nalazi i tamo gdje ga ne očekujemo.
Ordinacija.hr