Samo dvije kriške slanine dnevno mogu znatno povisiti vaš rizik od razvijanja raka gušterače.
Ako svakodnevno uživate u slanini ili kobasicama, znajte kako biste trebali rjeđe jesti ovakvu vrstu prerađenog mesa. Naime, švedski su stručnjaci ustanovili kako samo dvije kriške slanine dnevno mogu povisiti vaš rizik od raka gušterače za 19 posto. A ako konzumirate više slanine ili kobasica, taj se rizik povećava.
Dvostruko veća porcija (100 grama slanine) izlaže vas 38 posto većem riziku od razvijanja ove maligne bolesti, a ako se na vašem tanjuru nađe 150 grama slanine tada je vaš rizik povećan za 57 posto.
Istraživači Instituta Karolinska napominju kako su ovu povezanost primijetili samo kod ispitanika – ne i kod žena. Studija je objavljena u časopisu British Journal of Cancer.
Rak
gušterače jedan je od najsmrtonosnijih vrsta raka: više od 95 posto pacijenata umre u roku od dvije godine nakon dijagnoze. Najčešći faktori rizika raka gušterače su starija životna dob,
pušenje, prehrana bez dovoljno voća i povrća, a s druge strane bogata mastima,
prekomjerna debljina, smanjena fizička aktivnost, te ranije bolesti kao
dijabetes, pankreatitis i ciroza jetre. Kemoterapeutici koji su trenutno
dostupni za liječenje raka gušterače se nisu pokazali pretjerano učinkovitima.
K. Horvat