Još jedan od dobro nam poznatih njemačkih (bavarskih) kolača čija su “dobitna kombinacija” čokolada i višnje, koje “upadaju” u lagani, ukusni biskvit, baš poput valova na istoimenoj rijeci…
Recept
i post šaljem Tamari, domaćici
ovomjesečne igre “Ajme koliko nas je“,
a koja nam je ovaj put za temu zadala višnje…
Potrebno za biskvit:
6 jaja
250 g šećera
300 g brašna
250 g maslaca
1 vanilin šećer
3 pune žlice kakaa za kolače
1 dcl mlijeka
malo cimeta
1/2 kg odkoštenih višanja
(može iz kompota)
Krema:
1 l mlijeka
1 maksi puding od vanilije iz vrećice
1 vanilin šećer
3-4 žlice šećera
200g maslaca
Glazura:
100 g mliječne čokolade
100 g čokolade za kuhanje
100 g maslaca
3-4 žlice mlijeka
Postupak:
1. Pećnicu zagrijte na 180 °C. U međuvremenu operite i odkoštite svježe ili procijedite višnje iz kompota. U zdjeli pjenasto izradite maslac sa šećerom i vanilin šećerom, umiksajte jedno po jedno jaje, mlijeko i na kraju dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo. Polovicu tijesta izlijte u dublji, namašten i brašnom posut lim. U drugu polovicu umiješajte kakao, dobro izmiješajte i razmašite po svijetlom tijestu. Na tamno tijesto rasporedite višnje. Kolač stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 20-ak minuta, provjerite čačkalicom. Ispečen biskvit izvadite i ostavite da se ohladi.
2. Od mlijeka, praška za puding i šećera skuhajte puding za kremu. Kuhan puding dobro izmiješajte, malo prohladite i prekrijte prozirnom folijom te pustite da se potpuno ohladi. Zatim kremasto izradite preostali maslac i u njega umiksajte žlicu po žlicu pudinga. Pazite da je puding iste temperature (sobne) kao i maslac. Ohlađen biskvit ravnomjerno premažite kremom i ostavite dva sata u hladnjaku.
3. Obje čokolade grubo natrgajte, te ih skupa s maslacem i mlijekom otopite u posudi iznad pare. Glazuru premažite po kolaču i po želji vilicom išarajte valove. Ostavite da se čokolada stisne.
Nada Duhović
Just good food