Za one koji više pažnje posvećuju svom zdravlju i vrsti brašna koju koriste, evo jedna inačica dobrih nam starih, tradicionalnih i poznatih “knedlica”.
Ovaj put napravila sam ih s integralnim pšeničnim, tamnim brašnom i punjenjem, marmeladom od brusnica i jabuke, a za kraj, kao završna nota svemu, posula sam ih aromatičnom smjesom šećera, cimeta i naribanih medenjaka.
Potrebni sastojci
za 12-ak okruglica
400 g posnog svježeg sira
2 jaja
malo soli
180 – 200 g integralnog brašna
na vrhu žličice praška za pecivo
100 g marmelade od brusnice i jabuke (po želji)
Za posipanje
150 g maslaca
50 g šećera u prahu
malo cimeta
100 g naribanih medenjaka
Priprema
1. Sir izmiksajte s malo soli i jajima. U zasebnoj posudi izmiješajte brašno s praškom za pecivo, pa ga prosijte u zdjelu sa sirom i jajima. Tijesto dobro zamijesite, pa ga ostavite da odstoji 30-ak minuta u hladnjaku.
2. Odstajalo tijesto premjestite na pobrašnjen stolnjak ili radnu površinu. Ponovno ga dobro izmijesite i uz pomoć valjka stanjite tijesto na debljinu 5-7 mm. Nožem okomitim i vodoravnim rezanjem izrežite 12-14 pravokutnih jednakih komadića tijesta. Na sredinu svakog pravokutnika stavite po malo marmelade (ili nekog drugog punjenja, po želji). Spojite krajeve i rukama uz po potrebi još malo brašna napravite okruglice.
3. Okruglice kuhajte u kipućoj, malo posoljenoj vodi sve dok one ne isplivaju na površinu, 7-8 minuta. Šupljikavom žlicom izvadite ih na tanjur. U tavi zagrijte maslac te na laganoj vatri popržite okruglice.
4. U zdjelici pomiješajte šećer sa cimetom i naribanim medenjacima. Popržene okruglice izvadite na tanjur za serviranje i pospite pripremljenom smjesom za posipavanje.
Nada Duhović
Just good food