Veliki smo ljubitelji panna cotte i baš zato ju često i radim. Ovaj put sam nabavila fini mango koji sam pošto-poto htjela uklopiti u tu božanstvenu kremu. Našle su se u blizini i jagode koje nisam nikako mogla ”odbiti”, a iz košare na stolu su me promatrale i naranče.
Veliki smo ljubitelji panna cotte i baš zato ju često i radim. Ovaj put sam nabavila fini mango koji sam pošto-poto htjela uklopiti u tu božanstvenu kremu. Našle su se u blizini i jagode koje nisam nikako mogla ”odbiti”, a iz košare na stolu su me promatrale i naranče.
Na kraju je odlučeno – okus naranče će biti prisutan u samoj panna cotti, ali da pojačam tu citrusnu, osvježavajuću notu dodala sam i malo limuna. Na taj način, razmišljala sam, bit će jako ukusna ako se jede i s toplim (ili hladnim) preljevom od čokolade, ali još bolja ako se iskombiniraju mango i jagode.
I nisam pogriješila 🙂
Sastojci:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 100 ml narančinog soka
- Par kapi limunovog soka
- Malo narančine korice
- 1 bourbon vanilin šećer
- 4 žlice šećera
- 1 vrećica želatine u prahu
- 100 grama jagoda
- 2 žlice šećera
- 3 – 4 žlice limunovog soka
- Žlica ruma
- 150 grama manga
- 2 žlice šećera
Priprema:
1. Staviti na laganu vatru zagrijavati slatko vrhnje, vrhnje za kuhanje, narančin i limunov sok, bourbon vanilin šećer, koricu naranče i šećer. Za to vrijeme želatinu u prahu pomiješati sa šest žlica hladne vode i ostaviti da nabubri.
2. Paziti da vrhnje ne zavrije i miješati svo vrijeme da se otopi šećer. Kad se vrhnje zagrije ugasiti vatru i dodati želatinu koju smo prethodno otopili (desetak sekundi u mikrovalnoj ili otprilike pola minute na laganoj vatri).
3. Uliti smjesu u posudice koje smo isplahnuli hladnom vodom i pustiti da malo odstoje na sobnoj tempreaturi, zatim ih premjestiti u frižider. Pustiti ih da se hlade četiri-pet sati.
4. Mango izrezati na kockice, staviti ga u toplu tavu, dodati dvije žlice šećera i lagano zagrijavati dok se šećer ne počne topiti i ”omatati” oko kockica manga. Miješati kuhačom dok se se mango ne karamelizira i potom ugasiti.
5. Jagode staviti kuhati na laganu vatru sa žlicom ruma, dvije žlice šećera i tri-četiri žlice limunovog soka i pustiti da kuha dok se tekućina ne reducira, a jagode i umak ne postanu pomalo ljepljivi.
6. Na ohlađenu panna cottu staviti žlicu karameliziranog manga, a zatim preliti s dvije žlice umaka od jagoda.
Dobar tek! 🙂
Ana Surać
Steamy,
creamy…