Quiche je poznata francuska slana poslastica ili pita s nadjevom na bazi jaja i vrhnja. Ova moja varijanta je malo laganija pa u sebi sadrži samo blanširano povrće, odnosno poriluk, dok najpoznatiji “quiche” – Quiche Lorraine još sadrži i sitno nasjeckanu slaninu. Idealan je za večeru ili kao ugodno iznenađenje za goste..
Potrebni sastojci
Za tijesto
300 g glatkog brašna
1 jaje
malo soli
150 g maslaca
2-3 žlice hladne vode
Za nadjev
3 manja poriluka
150 g kiselog vrhnja
2 jaja
50 g naribanog sira (npr. Goude ili Ementalera)
100 g sira Roqueforta narezanog na tanke listiće
Postupak:
1. Tijesto umijesite od brašna, dodajte malo soli, jaje i maslac narezan na listiće. Po potrebi dodajte malo hladne vode i zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, omotajte prozirnom folijom i ostavite 30-ak minuta u hladnjaku.
2. Za to vrijeme pripremite nadjev. Poriluk očistite, operite i narežite na sitnije komade. Kratko ga blanširajte u provreloj posoljenoj vodi (cca 2-3 minute), procijedite i pustite da se malo ohladi. Za to vrijeme naribajte Goudu ili Ementaler i pomiješajte sir s kiselim vrhnjem i jajima. Po želji malo posolite.
3. Pećnicu zagrijte na 200 °C. Odstajalo tijesto razvaljajte i položite u namašćeni pravokutni duguljasti kalup (35×11 cm). Na listiće narežite Roquefort, pa ga poslažite po tijestu, prekrijte porilukom, prelijte jajima s vrhnjem i zapecite.
Nada Duhović
Just good food