Iako su dosadašnja istraživanja pokazala kako izloženost visokoj razini žive tijekom trudnoće može povećati rizik od ADHD-a kod beba, nova studija je potvrdila da konzumacija ribe smanjuje mogućnost za spomenuti poremećaj.
Znanstvenici su otkrili da žene s viskom razinom žive u krvi imaju 40 do 70 posto veću vjerojatnost za rađanje djece sa simptomima ADHD-a.
Iako konzumacija ribe predstavlja primaran izvor žive, studija je pokazala da djeca majki koje su tijekom trudnoće konzumirale više od dvije porcije ribe tjedno imaju 60 posto manju vjerojatnost za rađanje djece s poremećajem pažnje praćenim psihomotornim nemirom.
Koje su najzdravije vrste riba? Odgovor saznajte ovdje.
Kako je moguće da živa s jedne strane šteti mališanima, a konzumacija ribe s druge strane smanjuje rizik od ADHD-a? Stručnjaci vjeruju da su žene s viskom razinom žive u krvi konzumirale ribe bogate teškim metalima poput sabljarke i morskog psa. Većina žena konzumira ribe koje sadrže relativno malu razinu žive poput sardina i skuša.
Više o ADHD-u pročitajte u tekstu: Hiperaktivno dijete
K. R.