Blitva je niskokalorična, a vrijedna
namirnica – u jednoj šalici skuhane i
ocijeđene blitve (25 dag) ima 32 mg C
vitamina, 102 mg kalcija, 3,9 mg željeza,
150 mg magnezija i samo 35 kalorija.
Potrebne namirnice (za 6 osoba)
1,5 kg blitve
35 dag dimljene (nekuhane) šunke
4 režnja češnjaka
5 dag maslaca
18 krupnih suhih šljiva
peršinovo lišće
Za umak bešamel
5 dag maslaca
5 dag brašna
5 dl mlijeka
1,5 dl vrhnja
4 žutanjka
sol, papar, muškatni oraščić
Priprema
Neka se oprane šljive moče dva sata u mlakoj vodi. Opranoj blitvi ostavite zelene dijelove čitave, a bijele narežite na kockice. Njih 15 minuta kuhajte u slanoj vodi, dodajte zeleni dio, te kuhajte još 5 minuta.
Ocijedite blitvu i još je stisnite među dlanovima. U posudi otopite 5 dag maslaca, dodajte blitvu, te usitnjeni češnjak i peršin, pa pirjajte miješajući da ispari suvišna voda. Popaprite.
Šljivama izvadite koštice, a šunku narežite na kockice. Uspite u vatrostalnu posudu polovicu blitve, na to šljive i šunku, te ostatak blitve. Za umak otopite maslac, primiješajte brašno i miješajte na niskoj temperaturi. Čim malo požuti, zalijte mlijekom i dalje miješajte da se zgusne. Maknite sa štednjaka, primiješajte jedan po jedan žutanjak, vrhnje, sol i malo muškatnog oraščića.
Nalijte na blitvu, te zapecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva.
K. R.