Mrkva
To je povrće s najviše betakarotena, snažnog antioksidanta koji pomaže protiv starenja. Također sadrži vitamine C i E.
Kako koristi? Antioksidanti sprječavaju nastanak raka, senilnu demenciju i starenje kože i kose, štite sluznice i oči, pomažu pri smanjenju kolesterola u krvi i opasnosti od kardiovaskularnih bolesti.
Da biste izvukli najveću korist: Birajte tamnije mrkve koje sadrže više betakarotena i jedite ih sirove.
Maslinovo ulje
Jednostruko nezasićene masne kiseline i antioksidansi iz maslinova ulja suprotstavljaju se djelovanju slobodnih radikala.
Kako koristi? Smanjuje rizik od infarkta, ublažava bolne mjesečnice, sprječava rak dojke, odgađa starenje, smanjuje napetost i pogoduje probavi.
Da biste izvukli najveću korist: Pojedite do 5 žličica maslinovog ulja dnevno ako nemate višak kilograma.
Grožđe
Sadrži šećere, vitamine, minerale i vlakna te sastojke koji štite stanice i tkiva: flavonoide (resveratrol) i antioksidante.
Kako koristi? U prvom redu zbog pročišćavajućeg djelovanja. Ublažava zatvor, djeluje diuretski, uravnotežuje crijevnu floru, ublažava kiselost i uklanja toksine, dok neki drugi sastojci grožđa štite od degenerativnih bolesti i raka.
Da biste izvukli najveću korist: Birajte i zrelo grožđe, po mogućnosti iz uzgoja.
Špinat
Može se pohvaliti visokom koncentracijom antioksidanta koji sprječavaju propadanje stanica te klorofil koji “koči” razvoj raka.
Kako koristi? Sprječava tumore i degenerativne bolesti poput Alzheimerove. Pomaže pri mršavljenju i u sprječavanju malformacija fetusa.
Da biste izvukli najveću korist: Najbolje je pripremati ga na pari i odmah pojesti.
Rajčica
Njeno djelovanje protiv tumora temelji se na likopenu, snažnom “ubojici” slobodnih radikala odgovornih za pretvorbu zdravih stanica u tumorske.
Kako vam koristi: Štiti stanice, sprječava srčane bolesti, mrene, ubrzava probavu i obnavlja tjelesne zalihe kalija, fosfora, magnezija i kalcija.
Da biste izvukli najveću korist: Svaki tjedan pojedite sedam obroka bogatih rajčicom ili njenim prerađevinama.
K. R.