Beta karoteni su samo jedni od mnogobrojnih spojeva pod nazivom karotenoidi koji namirnicama daju specifičnu crvenu, žutu i narančastu boju. Osim toga, crveni ili narančasti pigmenti odnosno ugljikovodici koji se nalaze u mrkvi i drugom povrću se u organizmu mijenjaju u vitamin A koji pomaže u reguliranju rasta stanica i kontroli reakcije imunološkog sustava.
Stanice koje imaju najviše koristi od vitamina A žive u probavnom traktu, u organima kao što je želudac. Stoga nije slučajno da konzumacija hrane bogate vitaminom A tj. beta karotenom dvostruko smanjuje rizik od raka želuca.
Beta karoten može zaštititi i od drugih vrsta karcinoma, poput onih smještenih na jednjaku, jetri, gušterači, debelom crijevu, rektumu, prostati, jajniku i grliću maternice. A sve to zahvaljujući svom antioksidativnom svojstvu.
Osobe koje putem prehrane ne unose u organizma dovoljnu količinu antioksidansa imaju veću vjerojatnost za obolijevanje od određenih vrsta karcinoma. Za usporedbu, pojedinci koji jedu puno voća i povrća imaju gotovo dvostruko manji rizik za dobivanje raka.
Među najbolje izvore beta karotena se ubrajaju sljedeće namirnice: bundeva, butternut tikva, slatki krumpir, mrkva, rajčice, crvena paprika, šparoge, marelice, mango, naranče, dinja, papaja, lubenica, špinat, kelj, i vjerovali ili ne, smrznuto miješano povrće i voće.
Osim što snižava rizik od dobivanja karcinoma, beta karotenom možete pobijediti bolest srca, visoki kolesterol, prevenirati srčani i moždani udar. Stoga je pravi trenutak da svoj tanjur napunite voćem i povrćem.
Jedan od najznačajnijih učinaka beta karotena na zdravlje srca je njegovo djelovanje na kolesterol. Ovaj moćni antioksidans uništava slobodne radikale koji štete organizmu kroz oksidativno oštećenje do kojeg dolazi zbog nemogućnosti organizma da odradi adekvatnu detoksikaciju. Srećom, antioksidansi poput beta karotena štite kolesterol od oksidacije. Riječ je o procesu koji uzrokuje otvrdnuće stijenki arterija, što dovodi do ateroskleroze.
S obzirom na to da je nedostatak vitamina A, C, E i beta karotena povezan s bolestima srca, stručnjaci savjetuju da u svoju prehranu svakako uključite više voća i povrća. Prevencija bolesti nema cijenu!
Istraživanja su pokazala da antioksidansi iz dodataka prehrani ne štite srce na način na koji to čine antioksidansi iz hrane. Dokazi jasno pokazuju da namirnice bogate karotenoidima, uključujući i beta karoten, mogu smanjiti rizik od srčanog udara.
K. R.