Mučnina, žgaravica i bol u gornjem dijelu trbuha prvi su pokazatelji gastritisa. Riječ je o bolesti izazvanoj upalom želučane sluznice.
Prehrana može smanjiti bolove
Mislite da se simptomi nakon jela pogoršavaju? Često je upravo tako. Neke namirnice izazivaju tegobe kod svih osoba koje pate od gastritisa i vaš vam ih je liječnik vjerojatno već zabranio.
Druga hrana može izazivati bolove samo kod jednih, dok je drugi dobro podnose. Zato je trebate naučiti prepoznati i izbaciti s jelovnika. Pripazite i na kombinaciju jela i na pripremanje hrane. Na primjer, istina je da je krumpir dobar za želudac, ali ne prženi. Pržena hrana usporava probavu i pojačava simptome gastritisa. I, zaboravite na takozvane “bakine savjete”, jer često više štete nego koriste. Klasičan primjer je mlijeko; kaže se da je prirodno sredstvo protiv kiseline. Istina, trenutno ublažava osjećaj žarenja u želucu, ali samo prolazno, jer čim započne probavljanje, mlijeko će pojačati izlučivanje kiselina i tegobe će biti iste kao prije, ako ne i gore.
Što staviti na tanjur?
Tijekom napada gastritisa, možemo si pomoći prehranom. Evo namirnica koje su štetne i onih koje su korisne.
DA
Crveni feferon u prahu: U malim količinama može ubrzati probavu, a time i ublažiti simptome.
Krumpir: Sadrži škrob, tvar koja smanjuje kiselost u želucu. No, pripazite na način pripreme: mora biti kuhan u vodi ili na pari.
Krekeri: Zaustavljaju izlučivanje kiseline, koja izaziva žarenje i vraćanje hrane.
NE
Vino i alkoholna pića: Usporavaju pražnjenje želuca: što je probava dugotrajnija, jače su tegobe izazvane gastritisom.
Menta, kava i čokolada: Nadražuju želučanu sluznicu, pojačavaju vraćanje kiseline iz želuca u usta.
Rajčica i južno voće: Sadrže tvari koje pojačavaju kiselost želuca. Pojačavaju simptome.
Nutricionisti smatraju da bi većina ljudi poboljšanjem prehrane ponovo mogla uspostaviti poželjnu, lužnatu ravnotežu organizma, kada se osjećamo poletnijima, nestaju probavne smetnje, a i koža kao da nam postane čistija. Kako? Općenito, izbjegavajući teško probavljivu hranu. Najmanje pet puta dnevno jedite svježe voće i povrće, posebice mahunarke i alge.
K. R.