Na mnogim prehrambenim proizvodima naići ćete na oznaku GI, odnosno oznaku glikemijskog indeksa. Što je glikemijski indeks i što on govori o hrani koju jedemo?
To je brzina kojom određena vrsta hrane diže koncentraciju
glukoze u krvi, a izražava se u odnosu na glukozu čiji je indeks 100.
Svaka vrsta namirnica ima svoj glikemijski indeks. Razlikujemo
one s visokim GI, koje naglo dižu razinu šećera te
namirnice s niskim glikemijskim indeksom koje su i toplo preporučljive,
kako kod dijabetičara tako i svih koji se žele zdravo i pravilno hraniti ili su
na redukcijskim dijetama.
Tu se ubrajaju bijelo meso peradi, ribe, žitarice punog
zrna – vlakna snizuju GI namirnice,
svježe voće, povrće bogato vlaknima poput mladog graška,
graha ili leće, a od mliječnih
proizvoda jogurti od obranog mlijeka i kefir. Ne manje važno, namirnice s
niskim GI daju i dugotrajni osjećaj sitosti te ih je najbolje konzumirati već za doručak. Treba
izdržati dan!
Jednostavni ugljikohidrati – kuhinjski šećer, slastice,
čokolade imaju visok glikemijski indeks i valja ih izbjegavati, osim… osim ako
su SCHNEEKOPPE slastice.
Glikemijski indeks šećera
- fruktoza (voćni šećer) 23
- laktoza (mliječni šećer) 48
- med 60
- bijeli šećer (saharoza) 68
- glukoza (grožđani šećer) 100
- maltoza 109
Zašto? Schneekoppe slastice nemaju dodani šećer, a šećer
koji se rabi u recepturi je voćni šećer koji, iako je jednostavan, ima GI 23. Polako se resorbira te je stoga
kod svih koji vode računa o glikemijskom indeksu paleta Schneekoppe slastica –
pravi izbor! Probajte: jogurt prutić, capuccino prutić ili čokoladne kuglice! Slatko i zdravo!
I za kraj, zapamtite! Idealna je
hrana s GI do 45, preporučljiva ona s GI do 60, a ona s GI iznad 60 je zapravo preporučljiva samo za
povremenu konzumaciju.
Ordinacija.hr