Jabuke su s krajem ljeta i početkom jeseni sve više na svakodnevnom jelovniku mnogih obitelji, no nemojte zaboraviti na kruške!
Mekane, slatke kruške idealna su
jesenska namirnica koja je odlična i kada se konzumira svježa i kada se koristi u pripremi složenijih jela. Zašto trebate birati kruške što je češće
moguće?
Sljedeći razlozi trebali bi biti više nego dovoljni!
- Kruške su jedno od voća
koje obiluje vlaknima (šest grama po kruški srednje veličine). Prehrana koja obiluje vlaknima pomoći će
vam u sprječavanju nadutosti, održavanju zdrave razine kolesterola, a
vlakna su povezana i sa smanjenim rizikom od raka dojke, srčanih bolesti i
dijabetesa tipa 2. - Kruške su izvor niza
vitamina – C, K, B2, B3 i B6. Za trudnice ili mame koje doje, korisna je
informacija i kako kruške sadrže folnu kiselinu.Što se tiče minerala,
kruške sadrže kalcij, magnezij, kalij, bakar i mangan. Vitamin C i bakar
su antioksidansi pa jedenje krušaka čini čuda i za vaš imunitet. - Kruške sadrže i mineral
bor, koji je našem tijelu potreban radi apsorpcije kalcija. Zato su kruške
povezane s pozitivnim učinkom i kada je osteoporoza u pitanju. - Kruška se smatra i
hipoalergenskim voćem, što znači da osobe koje su osjetljive na
hranu mogu jesti kruške bez straha od štetnih efekata. - Jedenje tri ili više
porcija voća dnevno, poput krušaka, može sniziti rizik od senilne makularne
degeneracije, koja je najčešći uzrok gubitka vida kod starijih osoba. - Kvercetin je još jedan
antioksidans koji se nalazi u koži kruške, a pomaže u sprječavanju raka i
oštećenja arterije koje uzrokuje srčane tegobe. Također, nedavna studija sveučilišta
Cornell utvrdila je kako konzumacija krušaka može pomoći u sprječavanju
Alzheimerove bolesti.
Probajte recept za svježi sir s kruškom i jabukom!
D.Š.