Konzumacija velikih količina crvenog mesa može povećati rizik od nastanka raka dojke, navode istraživanja.
Istraživanje provedeno u Americi pratilo je zdravstveno stanje 89.000 žena starosti između 24 i 43 godine. Tim stručnjaka te specijalisti sa sveučilišta Harvard iz Bostona, analizirali su režim prehrane 3.000 žena oboljelih od raka dojke.
“Veći unos crvenog mesa u ranoj mladosti mogao bi povećati rizik od nastanka raka dojke” stoji u izvještaju. Dr. Farvid s Harvarda smatra da meso može malo povećati rizik, a epidemiolog dr. Tim Key sa sveučilišta Oxford vezu između ove namirnice i raka dojke opisuje kao “slabu”, odnosno “nedovoljno jaku da bi služila kao dokaz”.
Stručnjaci napominju da nije na odmet ženama da, pored održavanje normalne tjelesne težine, povećaju fizičke aktivnosti, a crveno meso zamjene ribom ili pak bijelim mesom. Također savjetuju onima koji za obrok konzumiraju više od 90 grama crvenog mesa da tu količinu smanje na 70 grama.
Ordinacija.hr