Tikvice su namirnica s malo kalorija, a puno hranjivih tvari. Istraživanja su potvrdila da su dobre za očuvanje zdravlja, pa biste ih svakako trebali uključiti u prehranu. Zajedno s dinjama i krastavcima, tikvice pripadaju porodici Cucurbitacea.
Tikvice možemo pronaći u raznim oblicima i bojama, ipak se najčešće susrećemo s malim, tamnozelenim tikvicama koje izgledom podsjećaju na krastavac.
Kako tikvice čuvaju zdravlje?
Tikvice su dobar izvor vitamina A, K, B i C, a od minerala sadrže (u malim količinama) mangan, magnezij, fosfor, bakar, željezo, cink i kalcij.
Istraživanja su potvrdila da fitonutrijenti u soku tikvica djeluju antikancerogeno, a isto tako sprječavaju nastanak simptoma povećane prostate kod muškaraca.
Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava te snižavaju kolesterol, a zahvaljujući tome smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara. Djeluju protuupalno zahvaljujući antioksidantima.
Mangan je ključan i za proizvodnju aminokiseline koja dopušta stvaranje kolagena, što će kožu učiniti zdravijom, a pomoći će i pri zacjeljivanju rana.
Kako odabrati i čuvati tikvice?
Pri odabiru pripazite da su sjajne, srednje veličine, kompaktne i neoštećene kore koja nije pretvrda, ali ni mekana. Postupajte pažljivo s tikvicama, jer i samo mala oštećenja mogu uzrokovati njihovo kvarenje. Neoprane ih čuvajte u hladnjaku do osam dana, a po želji ih možete i zamrznuti.
Već danas pripremite Medaljone s tikvicama i uživajte u ukusnom obroku!
A. Abrahamsberg