Život ne započnemo voljevši pržene krumpiriće ili mrzivši tjesteninu od cjelovitog zrna. Ovo se uvjetovanje razvije s vremenom kao odgovor na naše navike jedenja onog što se nalazi u toksičnom okruženju hrane.
Zdrava hrana za mnoge nije fina! Predrasuda ili stvarna činjenica, ostavljamo vama na poštenu prosudbu. U međuvremenu američki nam stručnjaci savjetuju kako možemo sami sebe naučiti da je zdrava hrana ukusna. Kao i inače, stvar je u glavi, a svom mozak možemo naučiti voljeti određene namirnice!
“Život ne započnemo voljevši pržene krumpiriće ili mrzivši tjesteninu od cjelovitog zrna. Ovo se uvjetovanje razvije s vremenom kao odgovor na naše navike jedenja onog što se nalazi u toksičnom okruženju hrane”, objasnila je Susan Roberts, jedna od voditeljica istraživanja objavljenog u časopisu Nutrition & Diabetes.
“Svojom smo studijom pokazali kako je moguće promijeniti preferencije iz nezdrave hrane do one zdrave, bez korištenja kirurgije (poput gastrične premosnice), a magnetna rezonanca predstavlja važnu tehniku za istraživanje uloge mozga u ponašanju na hranu”, objasnio je Thilo Deckersbach, psiholog Opće bolnice Massachusetts, ujedno i čelnik istraživanja.
Njegov je tim proučavao osam preteških i pretilih osoba koje su se upisale u program mršavljenja. Cilj tog programa bio je promijeniti način na koji osobe reagiraju na namirnice, a njihovi su podaci uspoređeni s onima iz kontrolne skupine koju su sačinjavale preteške i pretile osobe koje nisu upisale nikakav program.
Svi su ispitanici podvrgnuti magnetnoj rezonanci na početku istraživanja i šest mjeseci poslije. Ta su skeniranja otkrila kako su se u dogodile promjene u centru mozga za nagradu uključenim u učenje i ovisnost. Točnije, primijećena je povećana osjetljivost na zdrave, niskokalorijske namirnice te manja osjetljivost na vioskokalorične namirnice.
Još samo da znamo kakav je točno to bio program…
K. Pužar