Okusom i teksturom koraba podsjeća na brokulu ili kupus, no nešto je blažeg i slađeg okusa. Možete ju jesti sirovu, kuhanu, pirjanu, pečenu…
U jesensko vrijeme na sve ćemo načine pokušati “nabildati” svoj imunitet, kako bi on bio spreman za novu rundu borbe protiv prehlade i gripe. Osim što bismo redovito trebali vježbati, mirno spavati i misliti na mentalni odmor, za jači imunitet moramo poraditi na prehrani. Naime, samo režim prehrane bogat voćem i povrćem može naše tijelo opskrbiti potrebnim količinama nutrijenata koji se mogu pobrinuti za naše zdravlje.
U prvom redu namirnica za kojima više posežemo su one s velikom količinom vitamina C. Među popularnim izvorima ovog vitamina nad vitaminima su limun, naranča, paprika, peršin ili brokule, no jeste li znali kako i koraba može suvereno biti uvrštena na ovaj popis?!
Pravi rudnik vitamina C
Koraba (zajedno s prokulicama, keljom i kupusom) pripada porodici krstašica, a Nacionalni institut za rak istražuje ju zbog njenih potencijalnih antikanceroznih svojstava. Okusom i teksturom koraba podsjeća na brokulu ili kupus, no nešto je blažeg i slađeg okusa. Zadebljala stabljika s korijenom nalikuje repi i može biti bijele, ljubičaste ili zelene boje s tamnozelenim listovima. Koraba predstavlja pravi rudnik vitamina C – jedna šalica kuhane korabe sadrži 150 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina. Također obiluje kalijem i sadrži više od deset posto preporučene dnevne količine vitamina E. Energetska vrijednost 100 grama svježe korabe iznosi 27 kcal/113 kJ. U toj gramaži sadrži 6,2 posto ugljikohidrata, 1,7 posto proteina i 0,1 posto masti.
Lišće korabe bogato je vitaminom A pa kao takvo predstavlja sjajan izvor nutrijenata za zdravlje naših očiju, ali i za zdravlje kože. Njena se konzumacije preporučuje i protiv edema, kandide te virusnih problema. Zanimljivo, koraba pomaže stabilizirati razinu šećera u krvi, zbog čega se preporučuje osobama koje imaju šećernu bolest. Ako se trudite smršaviti, u svoj jelovnik svakako uključite korabu jer je siromašna kalorijama. S druge strane, bogata je vlaknima, što ju čini idealnom namirnicom za zdravlje i vitalnost!
- Sirova koraba se jede s umacima, začinjena octom ili u salati. Mesnati dio povrća možete koristiti poput repe, a lišće kao špinat.
- Korabu možete dodati juhama i varivima za vrijeme kuhanja. Možete je pariti, a prije jela lagano pošpricati limunovim sokom i rastopljenim maslacem.
K. Pužar