Umjesto uobičajene kombinacije brašna od pšenice i maslaca, zašto ne biste napravili prhke kolačiće od pirovog brašna i margarina?
Pir (poznat pod imenima dinkel ili krupnik), “stara” je integralna žitarica koje pripada tradicionalnijim jelovnicima. Nažalost, danas rijetko nailazimo na nju u svakodnevnoj kuhinji, što je prava šteta, s obzirom na njegova nutritivna svojstva.
Naime, pir sadrži nešto više proteina od pšenice, nezasićene masti, vitamine A, C i
skupine B, minerale (selen, kalcij, kobalt, željezo, fosfor, magnezij,
kalij i bakar) te vlakna. Studije su pokazale kako pomaže u borbi protiv anemije, djeluje laksativno i okrepljujuće ua organizam. Ima
izraženo antioksidativno djelovanje, a dobrobitno djeluje i kod kožnih i
alergijskih osipa, neurodermitisa, reumatskih oboljenja te povišenog
kolesterola.
Donosimo vam recept za prhke kekse od pira. Med će ih prirodno zasladiti, vanilija dati neodoljivu zimsku aromu, a limunova korica osvježiti!
Sastojci:
- dvije šalice pirovog brašna
- 150 grama margarina
- dvije žlice meda
- naribana korica jednog limuna
- pola žličice vanilije
Priprema:
1. Umiješajte sve sastojke dok ne dobijete tijesto. Pokrijte ga i ostavite u hladnjaku pola sata.
2. Razvucite tijesto i kalupima izrežite sitne kekse.
3. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, kekse stavite na lim za pečenje podložen masnim papirom i pecite 20 minuta. Ostavite neka se ohlade.
Dobar tek!
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock